„На кого е мила Рила” – фотоизложба откри Месеца на Рила в София

Граждани за Рила
08 Окт. 2009
4179
„На кого е мила Рила” – фотоизложба откри Месеца на Рила в София
От днес в следващите три седмици софиянци ще могат да разгледат 30 снимки, които се стремят не само да покажат красотата на Рила и да стимулират естетическите възприятия на публиката, но и да предупредят за опасностите за планината от прекомерната урбанизация. Тя е особено силна в района на Седемте рилски езера, където през това лято беше регистрирано драстично увеличение на посещенията на туристи в сравнение с предишните няколко години. Чрез изложбата гражданите на София ще получат обективна информация за нерегламентираните дейности, протичащи в момента в Национален парк „Рила”- неразрешени лифтови съоръжения, замърсяване и ерозия на туристическите пътеки, непозволено движение на моторни превозни средства, заблатяване на Седемте рилски езера. Фотосите разказват и за устремеността на 80 души да се преклонят пред свещената Планина, пристигайки при нея след 90 километра пешеходен поход. Разказват едновременно за тенденцията Човекът да се превърне единствено в консуматор спрямо природните ресурси, но и за тенденцията на осъзнаване и промяна на отношението към Природата.

Месецът на Рила е част от двугодишната гражданска кампания за съхраняване на планината като един от духовните символи на България и света и природна територия с европейско и световно значение. Реализирането на първите обекти от курорта „Супер Паничище” вече създава сериозни рискове от ускоряване на процеса на заблатяване на Седемте рилски езера поради замърсяването на водата и натрупващите се органични съставки в нея.

Организаторите от „Граждани за Рила” изказват специални благодарности на акробатката Бенита Примо и нейния екип за дръзките и креативни изпълнения по време на откриването, на Столична община за предоставеното изложбено пространство, на рекламно студио „Атера дизайн” за отпечатването на снимките и на магазин за художнически материали „Слънчоглед” за предоставените материали.

В следващите седмици от Месеца на Рила ще бъдат открити още две фотоизложби на същата тематика –на 23 октомври в метростанция „СУ Св. Климент Охридски” и на 24 октомври в Халите. В метрото изложбата ще може да бъде гледана в продължение на месец, а в Халите – в продължение на 10 дни.

Ако желаете изложбата да посети и вашия град, моля не се колебайте да се свържете с нас! На е-мейл saverila (at) gmail (dot) com.