Календар

РАЗКРИЙ КРАСОТАТА: СНИМАЙ СКИ ЗОНА И ГРАД БАНСКО ПРЕЗ ЛЯТОТО

Kонкурсът стартира в неделя, 13 май 2007 г. и е по повод предстоящите в най-скоро време сечи за нов кабинков лифт и две писти в местността Чалин Валог. Очаква се новите сечи на вековни гори да са над 500 дка.Конкурсът е за най-впечатляваща снимка от ски зона и град Банско. Изпращането на снимки ще продължи една година. Снимките ще се качват в интернет страница и ще бъдат оценявани от интернет- потребителите, които ще гласуват за най-впечатляващите снимки.

Наградата е двуседмична ваканция в град Банско с чести посещения в ски зоната над града (не се препоръчва за хора със слаби нерви и чувствителни сърца).

Всички граждани и любителите на планината могат да участват в наблюденията, посещенията и да изпращат снимки. Предвиждат се няколко общи посещения на туристи от цялата страна.

Първата група ентусиасти се отправя на смело пътешествие в неделя, 13 май 2007 г, въоръжени с добро настроение, оптимизъм, камери и фотоапарати. Групата ще се придружава от журналисти, споделящи възхищението от световния ски курорт, които да отразят гостоприемното посрещане на гостите и красотата на курорта.Мястото за среща за тръгване от София: неделя, 7 часа, Централна автогара. Колкото коли има - ще се разпределин по тях, а останалите могат да се придвижат чрез автобус или на стоп. Автобуси за Банско от София тръгват от Централна автогара 7.30 и 8.30 часа (цена 12 лв). Ако не намерите място в колата или автобуса, ще намерите другар за стопа. Очакваме ви!

Срещата е 11 часа – 12 часа на площада на Банско, откъдето срещу скромната сума от 3-4 лв на човек, ще може да се осигури превоз до местността Чалин валог, която предстои да бъде “освободена от растителност”. Там за последен път могат да бъдат снимани дърветата, които ще освободят място за ски съоръженията.

Група запалени планинари още в събота ще се разхождат в ски зоната, като ще преспят в хижа Бъндерица (или хижа Вихрен). Двата лъча (от Банско и от хижите) ще се съберат на Бъндеришка поляна. Предвиждат се инсталации и скулптури, ленд арт и други пърформанси из ски зоната.

Участниците във фото-сафарито ще могат да заснемат вече “разкрасената” Бъдеришка поляна, трасетата на ски пистите без сняг и други дивни гледки. ( Препоръчително е носенето на ботуши, тъй като се очаква газене из много кал, възможни са свлачища и кални порои също така.)

Планове

Загрижени за създаване на стройна система от ски писти, които да разкрасяват непроходимите и грозни вековни пирински гори, стопани на Националния парк Пирин - концесионерът на ски зоната, подкрепяни от мълчаливото съгласие на властите, предвиждат

освен провеждането на нови голи сечи, работа с булдозери, взривове и други (напр. отстрелване на лавини с оръдия),

така и поетапно навлизане и просичане в резервата Юлен, вземане на концесия на ненужните и неизползвани туристически пътеки и самите непосещавани хижи Бъндерица и Вихрен, като пътеките се превърнат в ски пътища, а хижите в малки спретнати хотелчета.

Благотворителност

Предвижда се и ИНИЦИАТИВА ЗА ПОДПОМАГАНЕ НА КОНЦЕСИОНЕРА И ДЪРЖАВАТА. Както е известно някои недобросъвестни неправителствени организации твърдят, че вместо нови сечи има нужда от спешни мерки за залесяване и борба с ерозията на “освободените от гори” 2500 – 3000 дка.

Вероятно концесионерът е затруднен финансово, тъй като няма възможност да плаща годишните такси за концесията на държавата и същата няма откъде да извади нужните милиони евро за залесяване, ако се прецени нуждата от залесяване, ще се предложи учредяване на сметка за набиране на средства за противоерозионни мероприятия и залесяване с фиданки.

Отворено за посещения

Организаторите приканват всеки по всяко време да посещава и се наслаждава и заснема града и ски зоната, след което да изпрати снимките за участие в конкурса.


Открий красотата на Банско

От дружеството “Любители на ски зона Банско” споделят възхищението си от неуморните усилия на концесионера, централната и местна власти, прокуратурата, строителен контрол и всички други институции, помогнали в разкрасяването на малкото градче Банско и дивата планина Пирин.

Представители на организаторите твърдят: “Днес Банско се превърна в процъфтяващ ски курорт от световна величина. Не разбираме защо има недоволни и клеветящи хора и организации, които твърдят, че в ски зоната и града имало екологична катастрофа, хората били недоволни и други глупости.”

И с гордост споделят горещата новина: “Представителите на Еврокомисията, които наскоро посетиха ски зона Банско подготвят поздравителен адрес до българското правителство. В писмото се споделяло особеното възхищение от еврокомисарите от нашите власти в успехите му в борбата с дивотията. Специални аплодисменти получавали директора на националния парк Пирин и министъра на околната среда и водите, както и кмета на Банско.” Виж филм на Euronews

Организаторите обещават, че ще откриете най-красивата и природосъобразна ски зона - ще се насладите на запазената, покрита с цветя и треви, обитавана от птици и животни Бъндеришка природа, запазените бели мури и други видове растения, които се срещат само в Пирин, уникален, запазен и ненакърнен ландшафт, бистри и пълноводни реки ...

В Банско ще откриете спокойни и необезпокoявани ята и гнезда на диви птици, семейства мечки с малки меченца, диви кози и всякакви други редки и застрашени видове.

Елате и ще намерите чисто и спретнато малкото китно градче с възрожденски дух, я който свободно, необезпокоявани от бетоновози и камиони с отсечени вековни дървета се разхождат свободно и спокойно щастливи и усмихнати преуспели и доволни банскалии :)

Ще имате възможност да се срещнете с щастливите банскалии, които ще споделят с вас въодушевлението от напредъка на града им и запазената Пирин планина.

ТИ МОЖЕШ ДА СПАСИШ ПИРИН!

Свали от "документи" плакат за разпространяването на акцията за Пирин!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF