Календар

ЗАПЛАХИ И БЕЗЗАКОНИЯ ЗАРАДИ НОВ ГИГАНТОМАНСКИ НЕЗАКОНЕН СКИ-КУРОРТ - ТОЗИ ПЪТ В ПАРК РИЛА

Граждани лягат пред бетоновозите, НАПАДНАЛИ Парк Рила в 11.30, петък, въпреки заплахите от страна на кмета на Сапарева баня. Строителните машини продължават да безчинстват до Паничище, въпреки липсата на разрешителни и становището на МОСВ от вчера!
Призоваваме всички, на които Седемте Рилски Езера са им скъпи, а културата на заплахите и агресията – чужда, да дойдат, каквото и да им струва, за да защитим най-чистото място в тази страна!

ЧЕТВЪРТЪК, 11.30, над х.Пионерска, на „строителната площадка"!

ОЩЕ...

Въпреки започналата вчера проверка върху законността на строителните дейности и ясния знак, че разрешения липсват от страна на МОСВ, над х. Пионерска в Национален Парк Рила, машини безмилостно секат и бетонират Рила!

Днес експертна проверка установи че над х. Пионерска е създадена цяла строителна площадка с бетоновози, багери и булдозери. Тежки машини изравят брега на пътя, събарят дървета и копаят встрани от пътя в границите на самия парк!

Над х. Пионерска,където започва пътеката към един от символите на страната ни: Седемте Рилски езера, в момента започва изграждането на лифт – само първа стъпка към застрояването на резервата и нов курорт, който по план щял да стига до връх Кабул: над седемте Рилски езера.

Липсва информация този лифт да има разрешение за строителство, но със или без разрешение, основите му вече са факт! Това е сигнал, че 7-те Рилски езера ще бъдат сполетени от нечовешката урбанизация, сполетяла Банско и довела освен всичко друго и до екологична криза там по време на наводненията преди 2 седмици!

Според Министерството на околната среда и водите изграждането на път над х. Паничище е разделено на 3 етапа, само първият от които е извън границите на парка – т.е. законен. Няма данни Министерство на околната среда и водите да е съгласувала проекта по реда на глава 6 на Закона за околната среда, тоест проекта да е минал задължителната процедура по ОВОС (оценка за неговите въздействия върху околната среда). Информация за такова решение липсват към 22.08.2007 г. във всички публични регистри.

При все това, туристите подали сигнала до „За да остане природа в България" са били заплашени от кмета на Сапарева баня, че от утре (24.08.2007, четвъртък) нямало да допуска „еколожчета" да влизат в парка!

Припомняме ви, че през 2005 същият кмет забрани достъпа на граждани и неправителствени организации до общественото обсъждане на същия проект за ски-курорт „Паничище –Езерата – Кабул", а настояващите да влязат, бяха не само спирани на входа към залата, но и блъскани, а на две момчета и едно момиче бяха разкъсани и блузите, а багажът им беше пребъркван от яките момчета, заградили мястото на обсъждането.

Само преди дни, след като с жива верига граждани показаха на бетоновозите къде са границите на парк Рила на 20 август т.г., полицията в Дупница привика някои от тях, за да им поиска „установъчни данни" , макар именно те да защитават законите на България.

Всичко това отново показва, че културата на агресията отказва да приеме факта, че паралелно на нея съществува активната гражданска култура, която няма да позволи Парк Рила да бъде приватизиран, както това се случи с Парк Пирин в частта му към ски-зона Банско!

Исканията на българските граждани, следящи отблизо, случвашото се в Рила в контекста на събитията в страната, а и глобално са следните:

1. Министерство на околната среда и водите да спре изграждането на пътя във всичките му отсечки, докато проекта не мине на цялостна Оценка на въздействията върху околната среда. Да не се допуска изграждането на пътя на отделни отсечки – без да е гарантирано незасягането на Парк Рила от всичките етапи на проекта. Всичко друго ще е нарушение на Закона за околната среда и Директивата за ОВОС на ЕС.

2. При екологичната оценка на пътя да не бъдат пренебрегвани логичните въздействия на планираният ски - лифт върху Националният Парк и НАТУРА 2000 от гледна точка интензивността на туристическият поток.

3. Министерството да провери и признае дали/колко е засегната територия на парк Рила при досега извършените строителни работи, които са незаконни, а продължават с пълна пара!

4. Да бъдат предадени на прокуратурата данните за извършените незаконни действия – строеж на път без ОВОС и най-малкото създаване на предпоставки за нарушаване режима на Национален Парк Рила, от община Сапарева баня.

5.Да се потърси административна отговорност от общината като юридическо лице за подпомагането на едно престъпление, очевидно противоречащо на българските закони!

Призоваваме всички, на които Седемте Рилски Езера са им скъпи, а културата на заплахите и агресията – чужда, да дойдат, каквото и да им струва, за да защитим най-чистото място в тази страна!
ПЕТЪК, 11.30, над х.Пионерска, на „строителната площадка"!


За контакти:

Цвета Христова/ „Екологично сдружение „За Земята": 0895461590
Филка секулова, ASEED, Netherlands: 0885849111

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF