Календар

Комисията в Парламента гласува „за” ГМО

Комисията в Парламента гласува „за” ГМОС гласовете на „Герб” и „Атака”, вчера 10.12.2009г., Комисията по околна среда и води към Народното събрание гласува „за” безконтролното освобождаване на ГМО в околната среда в България. Това се реши докато граждани протестираха на площад „Независимост” срещу позволяването на отглеждане на ГМО в защитените зони на страната.

Предлогът, под който се предлага либерaлизирането на режима за отглеждане на ГМ култури в страната, е хармонизирането ни с европейското законодателство.

Коалиция „За да остане природа в България” смята, че хармонизирането е необходимо, но не е самоцел и не може да бъде оправдание за едностранчиви решения, които ще доведат до замърсяване завинаги и необратимо на българската земеделска земя и природа. Директива 2001/18 задава базовата рамка, спрямо която всяка отделна страна-членка формира собствената си политика, съобразно националните си интереси. Нашата позиция е, че България трябва да хармонизира закона за ГМО, като възприеме подхода „случай по случай”, което означава разглеждане на всеки отделен случай за освобождаване на ГМО в околната среда (отглеждане на ГМ растения). Следвайки този принцип, България може да забрани царевичния хибрид МОН 810, единственият разрешен на територията на Европейския съюз. Така страната ни ще се присъедини към групата страни-членки на ЕС, които са забранили този хибрид и имат принципна позиция за ограничаване на ГМО. Това са Германия, Франция, Австрия, Гърция, Унгария, Люксембург. След 13 години отглеждане на ГМ култури са налице категорични доказателства за невъзможността за съвместното съществуване на ГМ и не-ГМ култури.

„Неинформирането на представителите на НПО, членове на консултативна комисия по генетично модифицирани организми към МОСВ, доведе до това да няма предварителна обществена дискусия по този особено важен въпрос, засягащ не само сегашното, но и бъдещите поколения, здравето, икономиката и природата” заяви д-р Светла Николова. Именно представителите на НПО - членове на комисията, не бяха поканени нито един път на срещите за обсъждане на промените в ГМО-закона.

За контакти:
Светла Николова, agrolink@agrolink.org, тел.0888 359 239

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4622 посещения

OFF

Последно качено » Новини