Календар

За отваряне на парка на Военна Академия

За отваряне на парка на Военна АкадемияНа 02.12.09 фондация "За оборище" взе решение да подкрепи инициативата подета от новият кмет на София г-жа Фандъкова , за отваряне на парка на " Военна академия " за посетители.

Паркът е проектиран от архитект Фридрих Грюнангер, който е автор на забележителни в архитектурно отношение обществени сгради и частни домове в София (Духовната академия; Синагогата; сградите, в които се помещават Турското посолство и Китайското посолство). Инициативата за създаването на парка е на полковник Вичо Диков (по-късно генерал-майор) – началник на тогавашното Военно училище. Важен архитектурен елемент е езерото, изпълнено във формата на буквата “Ф” – началната буква в името на цар Фердинанд, на когото е наречен паркът.

През 50-те години на миналия век стопанисването на парка се поема изцяло от Военна академия. Благодарение на вложените усилия се създават компактни дървесни насаждения в живописна хармония с естествения терен и зелени площи с подчертани естетико-художествени качества. Парковите пространства са проектирани на отделни нива, следващи релефа на местността. Днес възрастта на основната част от дърветата е над деветдесет години.

Екипът на Фондация "За Оборище" подкрепяме тази инициатива. Смятаме че хората имат нужда от още един зелен оазис в който софиянци да могат да се скрият от трафика и презастрояването на задъхващата се София. При условие разбира се, че идеята няма да се комерсиализира и постепенно паркът да се изроди от различни финансови интереси, нещо което сме виждали не един път в нашият град.

Началото бе създаване на Феисбук група "За отваряне на парка на Военна академия" в която за наша радост само за два дни се включиха над 650 участника. Целта на създаването на тази група е да подложим тази идея на по широк дебат и популяризация като след това да обмислим наши евентуални последващи действия

http://zaoborishte.org/

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8108 посещения

OFF

Последно качено » Новини