Календар

Протести в дъжд и сняг – резултати

Протести в дъжд и сняг – резултатиСлед започналите вчера общо национални протести, и стотиците хора излезли в различни градове , за да кажат „Не на разпространението на ГМО в България!”, правителството започна да проявява склонност към изслушване на гражданските искания и предложения. НО остава да видим доколко тези заявления са реална политическа воля за разумно решение, а не само очевиден политически конформизъм и ПР.

На закрита среща на премиера Борисов в сряда с представители на инициативна група на майките беше дадено обещание от него, че в закона няма да бъде променяно друго, освен поисканото от ЕС, и ще получим съдействие да бъдат разгледани нашите предложения. В резултат на срещата с г-н Борисов, в четвъртък те бяха предадени на г-н Алексиев (ГЕРБ), зам.-председател на Комисията по околна среда и води. Той обеща, че те ще бъдат предадени на всички депутати от комисията и разгледани на нейното заседание в четвъртък. За съжаление, обаче, по време на заседанието се установи, че предложенията ни не са стигнали до никой друг, освен до г-н Язов и г-н Алексиев, като те не ги предложиха за обсъждане по време на заседанието.

Някои от преките положителни резултати постигнати с граждански натиск до момента (за което поклон пред всички активни и неуморими хора , седели дори и в проливен дъжд, за да покажат гражданската си позиция ), са:

1. След заседанието, в новините по БНТ г-н Алексиев заяви, че ГЕРБ се ангажира да инициира дебат в ЕС по въпроса за ГМО. Надяваме се, че българската позиция в този дебат ще бъде за ограничаване разпространението на ГМО. Това би било шанс страната ни да заличи имиджа си на „бананова република”, където могат да се прокарват закони, превръщащи ни в опитно поле на ЕС и САЩ. Опасения дали това ще се случи породи вчерашното гласуване в КОСВ, тъй като, Каква е истинската позиция на ГЕРБ остава все още неясно, тъй като на вчерашното заседание на КОСВ неговите депутати гласуваха против предложения текст, задължаващ Министерски съвет да внесе искане в ЕС за разрешаване на национални забрани над ГМО.
2. Отново публично управляващите се съгласиха с позицията на гражданското общество, че да се приеме некачествен закон и после да му се наложи Мораториум е глупава и неработеща идея. ГЕРБ заяви,че ще наложи „Забрана върху отглеждането на ГМО на територията на страната за 5 години и ще се работи върху изработването на рестриктивен и качествен закон”. Разликата е тънка ,но съществена. Предвид на публичните заявления очакваме да видим тези стъпки реализирани. Съдейки по позициите, изразени на заседанието на КОСВ на 12.02 има съществено разминаване между обещанията им давани в публичното пространство, и работата им по закона.

Междувременно продължаваме борбата за приемане на нашите предложения, основани на добри европейски практики, които да залегнат в законопроекта!

Пунктовете, по които все още срещаме отпор (най-вече от страна на г-жа Евдокия Манева), са:

1. Буферните зони – така както ги предлагаме 30км около Натура 2000 зоните, 5 -10км около пчелините, и 10-15 около семепроизводни участъци.

2. Задължително етикетиране на продукти, съдържащи ГМО повече от 0,1 %.

3. За отглеждане и засяване на ГМО да се изисква задължително писмено съгласие на съседните полета, и на собственици който са отдали земята си под аренда.

4. Да се забрани използването на хибрида МОН810 в България.

5. Връщане в Закона на процедурите за обществено обсъждане при издаването на разрешителни за пускане на пазара на ГМО.

6. Искане за гарантиране обективността на Консултативния съвет по ГМО към МОСВ посредством разширяване на състава му с представители на земеделски, природозащитни, потребителски и пациентски организации.

Очакваме всички парламентарни сили да осъзнаят отговорността на решението, което имат в настоящия момент, и да загърбят политически и междупартийни игри, тъй като темата е от национално значение. Това би означавало и поемане на отговорност и гласуване с явна позиция по всеки член от закона. Без въздържали се!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3501 посещения 1 коментара

Коментари

  1. Филип speleo_man@abv.bg
    2010-02-15 09:57:50

    : "Междувременно продължаваме борбата за приемане на нашите предложения...."

    Това означава ли,че от Коалицията се съгласяват да има ГМО, при строг контрол.Не е ли по-добре да се отстоява пълна забрана на ГМО? Тази позиция в 6тте точки ми се струва твърде мека.

OFF

Последно качено » Новини