Календар

Гражданите извоюваха Победа в Битката Над ГМО

Гражданите извоюваха Победа в Битката Над ГМОПарламентът днес неподобаващо на практиката си излезе с работещ закон.
МОСВ, ГЕРБ и Атака дадоха отбой.

Най-сетне гражданските искания се изпълняват.

Дългоочакваното гласуване на промените в Закона за ГМО премина със запазването на чл.79, а на чл.80 – с редакциите, предложени от Инициативен комитет „България Свободна от ГМО”.

Още в началото на дебатите в пленарната зала постъпи изненадващо предложение от депутата от ГЕРБ Иван Алексиев, чл.79 от досега действащия закон да остане, въпреки че в Комисията по околна среда и води беше прието той да отпадне. Предложението получи подкрепата на всички парламентарни сили. Така остана защитата за традиционните български култури: тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури.

След известни словесни престрелки между БСП и ГЕРБ, провокирани от изказване на министър Нона Караджова, че предишното правителство на БСП и ДПС е било не по-малко либерално от сегашното по отношение на ГМО, се стигна до гласуване на най-спорния чл.80 от закона. Прието беше предложението на Лъчезар Тошев от СДС, което макар да мина като редакционно, се оказа доста съществено за крайния вид на чл.80 – забранява се отглеждането и освобождаването на ГМО в защитените територии и защитените зони от Натура 2000, както и на отстояния по-малки от 30 км от техните граници, на разстояния по-малки от 10 км от стационарни пчелини, на разстояния по-малки от 7 км от площи с биологичен начин на производство, както и на отстояния по-малки от посочените в приложение 2 за площи с традиционен начин на производство. 144 депутати в залата гласуваха за това предложение, само 1 против и 3 въздържали се.

По отношение на всички разрешени от Европейската комисия генно-модифицирани хибриди депутатите приеха чрез чл.82 за България автоматично да се задейства предпазна клауза, ако друга страна членка на ЕС вече е наложила забрана за въпросния хибрид.

Чл. 133 отпадна, но намери приложение в чл.134, който определя строги санкции при неспазване на условията в чл. 79 и чл. 80. Лицата и организациите, нарушили тези разпоредби, ще търпят санкция от 500 000 до 1 000 000 лева. Освен това вече ще могат да бъдат санкционирани и юридически лица!

Във вторник Парламентът реши продуктите на пазара, съдържащи ГМО, да бъдат обозначавани с два пъти по-големи букви в сравнение с другата част от надписа върху опаковката и с различен цвят и шрифт.

Според изследване на НЦИОМ, българският държавен институт за изучаване на общественото мнение, чиито резултати излязоха преди дни, 97% от българите са на мнение, че България трябва да продължи да отстоява, включително и пред Европейския съюз, съществуващите забрани за отглеждане на ГМО на нейна територия. Такова безпрецедентно единодушие на българските граждани стана възможно благодарение на най-успешната и силна гражданска кампания в България в новата ни история, която за три месеца спечели общественото мнение на своя страна и изцяло преобърна нагласите на изпълнителната власт за приемане на либерален закон.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4315 посещения 21 коментара

Коментари

 1. Калин Ненов
  2010-03-24 00:15:03

  рем -

  И аз не можах да разбера как точно Мариана Христова "работеше за интересите на Манева и Караджова и тези зад тях".

  Може ли да видим конкретните доказателства?

  (Или смяташ, че понеже се водиш анонимен тук, можеш просто така да клеветиш? И че никой не може да проследи и открие кой си всъщност? Странно ми става, когато хората започнат да злоупотребяват с анонимността... тя е доста илюзорно нещо в света на компютрите.)

 2. Илонка
  2010-03-23 10:56:57

  Браво! Приветствам приемането на закона в този му вид! Отстоянията според мен не са достатъчни, защото Бълагрия е "земя като една човешка длан, но по - голяма ти не си ми нужна...". Проблемът не е в България, а че целият свят се е объркал, промишлени производства на излишъци от малтретирани животни и растения, световен глад, нефт, пари, оръжия и наркотици, клишетата, които ни съсипват. Само не разбрах кога огладняхме толкова, че да изядем собствената си планета. :/

 3. Georgi Gunchev
  2010-03-23 06:45:54

  Хора, трябва въобще да е забранено навсякъде!
  От тове което чета, е забранено в определени територии!?
  Какво значи в България? В Турция садят и хоп скача и у нас?
  Светът трябва да е свободен от ГМО?
  Иначе свободата, кятопразнуваме днес е най-илюзорната свобода...

 4. Златина Станкова
  2010-03-22 17:27:07

  До РЕМ,Марияна Христова не представлява Зелените,и няма нищо общо с тях.Най-малко е техен говорител.Аз като член на изпълнителният съвет на Зелените,и като активен пишещ във Форум БГ МАМАабслютно се разграничавам от тази особа,и от нейните действия.Недоразумението тук е в повече.Съжалявам!

 5. митко
  2010-03-22 16:42:08

  Корекция: по-долу вместо "малко половинчат", да се чете "по-зле от половинчат".
  Разбирам, че можеше да бъде и по-зле, но нека не си правим илюзии.

  За съжаление на човечеството може би му трябват поне още едно хиляда години, за да достигне зрялост...

 6. митко
  2010-03-22 16:31:08

  Сега пък под корпоративния натиск ЕС отстъпва по ГМО фронта.
  Прави се петиция до Барозу:

  http://www.avaaz.org/en/eu_health_and_biodiversity/?cl=513047503&v=5656

  ПП. Обаче в този му вид - с отстоянията - законът наистина е малко половинчат, дори ако не е и нож с две остриета. Няма да се учудя, ако производители на ГМО почнат да рекетират био-производители, пчелари и т.п. цитирани в закона да се изнасят от споменатия периметър. Ако има дори и само един такъв случай, значи законът не защитава достатъчно гражданите!

  ППП. По принцип смятам, че в дългосрочен аспект намеса в генома на множество организми е неминуема, но мисля, че ни най-малко не сме дорасли за това още, както и че тук комерсиализацията е абсолютно недопустима! Финансирането на изследванията на генома не бива да става с цената на превръщането на всичко живо на Земята в бели мишлета.

 7. ...
  2010-03-21 19:40:12

  Коментарът е премахнат

 8. Зара
  2010-03-21 17:57:39

  В тази сбъркана държава не може да се разчита на каквито и да е санкции.
  Замен ГМО- то е в ход...
  Защо изобщо ТРЯБВАшЕ ДА СЕ ОБСЪЖДА някакъв закон,когато никой не иска това?

 9. Стела
  2010-03-21 17:26:22

  Някой би ли ми обяснил какви изследвания са провеждани на ниво екосистема и дали въобще?! Пред екологията стоят много въпроси, изискващи по-големи периоди от време за достоверни отговори. Уви често такива отговори се получат като трагични резултати от недоразбиране, от невнимание и прибързване. Гените, клетките, организмите са нещо по-малко и са част от по-големите системи в биосферата. А всичко е свързано! И това не е ретроградно а е вечна истина, която трябва да е всепризната, за да има истински прогрес, Стан. Дали знаем достатъчно за тези връзки, поддържащи живота в сегашния му вид? Дали настоящата оценка на риска от освобождаването на поредното \"човешко творение\" в природата е достатъчна, за да си позволим такива експерименти? Защо в България?

 10. ...
  2010-03-21 15:25:02

  Коментарът е премахнат

 11. mer
  2010-03-21 15:20:11

  rem
  Защо Мариана Христова през цялото време да е работила за интересите на Манева и Караджова и тези зад тях

 12. ...
  2010-03-21 15:13:39

  Коментарът е премахнат

 13. ...
  2010-03-21 15:06:07

  Коментарът е премахнат

 14. rem
  2010-03-20 10:22:07

  Зелените, бях рещил да гласувам за вас на следващи избори, особенно като видях как Б. Сандов се раздава в кампанията срещу ГМО. Но с последния видеоматериал от НС ви зачерквам от предпочитаните. Как може да афиширате лицето Мариана Христова като говорител от името на протестиращите??? Това лице през цялото време работеше за интересите на Манева и Караджова и тези зад тях. Доказателства колкото искаш. Каква игра играете?

 15. валентина
  2010-03-19 17:02:38

  Споделям мнението на Цанков. Защо не е забранено напълно отглеждането на ГМО на територията на България? Що за защита са тези отстояния? Нека се изкаже някой юрист, но за мене това е полвинчато положение, пълно с вратички и изискващо много усилия за контрол.
  Към Стан, ако е безкористно убеден/което ме съмнява/ : когато удари демокрацията и хората се опитаха да се самоснабдяват с яйца и пилешко от селските си дворове, се оказа невъзможно - всеобщо разпространените породи кокошки нямат инстинкт да мътят, те са машини за яйца или месо и "ползите са огромни", но ако човекът не ги излюпва в инкубатори/а те бяха спрели работа/ ще изчезнат. Наистина е "ретроградно" да търсиш някоя баба в отдалечено селце, за да си завъдиш от нейните все още старомодни кокошки, но това беше единствения начин.
  Навярно хранителната верига ще просъществува и без кокошки, но дали хората имат гаранция, че няма да споделят съдбата на видоизменените растения и животни?
  Да повредиш природата не значи да я усъвършенстваш.

 16. Nelly
  2010-03-19 12:45:11

  Ако "прогрес" означава заместители на месото в колбасите, на млекото в детските храни, на мазнините в шоколада и т.н. и т.н., аз съм ПРОТИВ!
  Женският организъм отхвърля собствената си яйцеклетка (при Инвитро), какво остава за съвсем нов генетичен материал!
  То и реалити шоуто е нещо ново, но не бих го нарекла носител на културен прогрес!

 17. stan
  2010-03-19 12:15:37

  Една ретроградна и безсмислена, средновековна кауза. "Не, не и не" на всеки прогрес. Ей така, за да сме интересни. Ей, така, защото няма какво друго да защитаваме. Да плашим бабичките и младите майки. Бъдещето на човечеството е в новите сортове растения и животни. Няма значение как са получени - чрез традиционни или генетични способи. Най-накрая имат думата селекцията и изследванията за безвредност. Ползите са огромни. След века на компютрите идва векът на биологията. Как ще забраните генетичните изследвания и приложения. Забраните на ГМО са безумие, достойно за съжаление.

 18. Мария
  2010-03-19 12:03:49

  Почти си мислех, че всичко вече е изгубено, за щастие грешах и браво на всички взели участие в протестите!

 19. S.Tzankov
  2010-03-19 11:44:40

  Защитена ли е България от ГМО - нищо подобно, четете текстовете на новоприетия закон. Първо, не всички ГМО са забранени, само някои. Второ, въведени са ограничения - еди колко си километра от еди какво си. Защо не просто \\\"на територията на България\\\"? И така нататък. Задайте си въпроса \\\"Отглеждат ли се ГМО в момента в България?\\\" Успех на всички

 20. Dimiter
  2010-03-19 11:05:32

  Браво, цяла вечер снощи търсих данни дали всички медии задружно ни пързалят или нещата наистина са се случили.
  И все пак, тези отстояния достатъчни ли са?

 21. Jivko
  2010-03-19 09:28:25

  Природата може без човека но човека не може без нея

OFF

Последно качено » Новини