Календар

Незаконното строителство в близост до Седемте рилски езера продължава

Днес 13.10.2007 на строителната площадка над хижа Пионерска се събраха около 30 граждани. Въпреки лошото време, те се стекоха от цялата страна, за да изразят позицията си срещу посегателствата и беззаконията в Рила планина. Те носеха транспаранти с лозунги "СПРЕТЕ НЕЗАКОННОТО СТРОИТЕЛСТВО", "РИЛА НИ Е МИЛА".

Гражданите протестираха срещу незаконното строителство на следните обекти:
1. Път Паничище - хижа Пионерска (част от него попада в НП Рила)
2. Път хижа Пионерска - хижа Рилски Езера (част от него попада в НП Рила)
3. Път м. Черната скала - Паничище (почти изцяло в НП Рила)
4. Лифт хижа Пионерска - хижа Рилски езера (част от него попада в НП Рила)
5. Водоем до м. Черната скала (изцяло в НП Рила)
6. Водохващане на р. Горица (изцяло в НП Рила)
Документите доказват, че всички те са незаконни: http://forthenature.org/docs/2

Според Чл. 93 точка 1 и 2 на Закона за опазване на околната среда и точка 10. д) от Приложение 2 към същия закон, строителството на нови пътища, както и разширението на съществуващи се нуждае от преценка за необходимостта от извършване на ОВОС. В националния парк режимите са още по-строги. Такива оценки не са направени и заради това вече има наложена глоба от РИОСВ-София на кмета на община Сапарева Баня.
Въпреки това заместник-кметът, който присъстваше на акцията, продължаваше да твърди, че всичко е законно. На въпрос на гражданин пред присъстващите журналисти защо, в такъв случай, е наложена глобата в размер на 10000 лева, заместник-кметът отговори, че има и незаконосъобразни глоби, което предизвика насмешка у присъстващите граждани.

Междувременно при проверка от страна на РИОСВ - Благоевград и представители на природозащитни организации се установи, че се изгражда незаконно ски център "Картала" над Благоевград. За мащабния проект, който се намира на границата на Национален парк Рила, няма издадено разрешение по Оценка за въздействие върху околната среда. Въпреки това проектът вече е в много напреднал стадий. Вече са изсечени огромни площи от старите иглолистни гори над хижа Бодрост и тежката строителна техника е отворила неизлечими рани в планината.
Актуални снимки на: http://forthenature.org/gallery/ski_resort_bodrost_in_rila

Гражданите се опасяват, че в момента се изгражда инфраструктурата за бъдеща мрежа от мега ски-комплекси около Рила. На фона на сегашните закононарушения, обещанията и уверенията на инвеститорите, че няма да се посегне върху Национален парк Рила, звучат смехотворно!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини