Календар

Властите потвърдиха незаконно изграждане на лифт над Благоевград

Източник: Дневник
Строителството на лифт в местността "Картала" край благоевградското село Бистрица се извършва, без да има решение по оценката на въздействието върху околната среда. Това съобщиха вчера от коалицията "За да остане природа в България", след като бяха поискали информация за проекта от регионалната екоинспекция в Благоевград. От ведомството потвърдиха информацията.

Доброволци на екоорганизациите ни съобщиха, че в местността, където има изградена ски-писта и влек, се слагат пилоните за нов лифт и се удължавала пистата, обясни Катерина Раковска от WWF. Поискахме официално информация от екоинспекцията, откъдето ни отговориха, че инвеститорът "Прима инвест БГ" е подал доклада си с екооценката, но Министерството на околната среда и водите не се е произнесло по нея, допълни тя.

Началникът на "Биологично разнообразие" в благоевградската екоинспекция Галина Манова каза, че заради запитването заедно с еколозите са направили проверка на терен и са установили, че се строи. В момента проверяваме цялата документация, чакаме документи от инвеститора, за да можем да установим какви законови разпоредби са нарушени и каква да бъде санкцията, обясни тя. Проверката ще трае още 2-3 седмици.

Зам.-министърът на околната среда Чавдар Георгиев поясни, че в зависимост от резултатите, могат да бъдат санкционирани както инвеститорът, така и далите му разрешение да строи, ако има такова. Често общините допускат да се започне строителство, без да са приключили разрешителните процедури, коментира той.

Местността "Картала" попада в потенциалната зона от екомрежата "Натура 2000" "Рила - буфер" и това инвестиционно намерение трябва да мине през специалната оценка за съвместимост с екомрежата, обясни Михаил Михайлов, началник на "Защитени територии" в екоминистерството. Той каза, че становището за нуждата от такава оценка вече е изпратено на фирмата.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини