Календар

Нона Караджова опита без успех да бойкотира Европейската стратегия за биоразнообразието

Нона Караджова опита без успех да бойкотира Европейската стратегия за биоразнообразиетоСофия, 27 юни 2011 г. – Коалицията от над 50 неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” е крайно разочарована от позицията на българското правителство на проведения на 21 юни 2011 г. Съвет на министрите на околна среда на ЕС в Люксембург, свързана с одобрението на Европейската стратегия за биоразнообразието.

От видеозапис и стенограма от заседанието на съвета на министрите става ясно, че българският министър на околната среда и водите Нона Караджова отказва да подкрепи Стратегията с предложените от Комисията и одобрените от Парламента цели мотивирайки се, че голямата площ на Натура 2000 в България създава сериозни проблеми за икономическото развитие на България, води до обезлюдяване на цели райони и населението се настройва много негативно срещу опазването на природата и Натура 2000. Освен това, министър Караджова твърди, че България не може да поеме отговорност за прилагането на стратегията до 2013 г., тъй като до приключването на един проект на МОСВ за картиране на част от тези видове и хабитати, министерството не знае какви местообитания и видове има в България.

Коалицията „За да остане природа в България” счита, че подобни дългосрочни политики на държавата, които обхващат мандата на повече от едно правителство, трябва да се обсъждат широко от всички заинтересовани страни в България, особено когато става дума за конституционните права и задължения на гражданите за опазването на околната среда.

Любопитен е и въпросът на какво се основават позоваванията на министър Караджова за „изключително негативно отношение към Натура 2000 от местното население”. Природозащитниците припомнят, че всички проучвания в България, включително и проучванията Евробарометър на Европейската комисия сочат, че българското общество е най-информираното в ЕС за Натура 2000, че свързва опазването на природата с Натура 2000, както и че счита, че държавата не прави достатъчно за опазването на околната среда.

За повече информация:
http://forthenature.org/documents/750 - стенограма с изказванията на Министър Караджова
http://video.consilium.europa.eu/index.php?sessionno=3473&lang=EN&searchdate=--&searchtopic&searchtitle&searchcat=25 -видеозапис на заседанието на Съвета на министрите на околна среда на ЕС в Люксембург на 21 юни 2011 г., свързана с одобрението Европейската стратегия за биоразнообразието

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3301 посещения 6 коментара

Коментари

 1. Емо
  2011-06-30 18:04:53

  Това е абсурдно - министър на околната среда на европейска страна в 21 век да говори, че опазването на природата е пречка за страната и за населението. От десетилетия вече на международно и европейско ниво се разработва темата за икономическите ползи от природозащитата и за глобалното значение на опазването на природата. Явно ние пак сме някъде встрани от нещата. Какви експерти на МОСВ, кои дирекции са изготвяли това становище? След като това е официалното становище на администрацията по опазване на околната среда в България, за какво опазване на природата у нас изобщо говорим...Направо е страшно

 2. Свилен
  2011-06-29 06:17:09

  "ограниченията за развиване на идустриална дейност в зоните по "Натура 2000" са тежък проблем за България." Хехе, за България или за инвеститорите. Българите ходят там на палатки и не продават кебапчета и стаи, а 100те човека дето го правят да унищожат цялата красота. Браво бе!

 3. да
  2011-06-28 15:12:16

  http://savestrandja.ludost.net/ Подписка за оставката на Нона!

 4. Jawohr
  2011-06-28 08:31:02

  Ето защо Северозападна България е толкова беден и обезлюден район - заради Натура 2000 - хахаха, подкупна гад!

 5. erin
  2011-06-28 00:22:45

  Някой й е поръчал писти и бетон на министърката и си е платил. И тя си изпълнява поръчката.
  Извън големите градове цяла България е обезлюдена, ама сега им е виновна Натура, няма що. И за икономическата и демографската криза сигурно пак Натура им е виновна. Еми правим България пустиня+бетон и всичко се оправя, какво ще кажете.

 6. Димо
  2011-06-27 16:58:16

  Хубаво е да имаш и да отстояваш собствено мнение, но не е хубаво да се излагаш с факти, които не почиват на истината, а единствено на твоята некомпетентност и липса на познания за природозащита в Европа.

OFF

Последно качено » Новини