Календар

Стартират отново проекта 'Супер Паничище' в Рила

Стартират отново проекта 'Супер Паничище' в РилаВНИМАНИЕ - ново застрояване в Рила и възраждане на проекта Супер Паничище, който спряхме преди време! Община Сапарева баня предлага презастрояване на Паничище! На фона на горещата подкрепа на кмета Сашо Иванов за скандалните промени в Закона за горите, на страницата на РИОСВ Перник беше публикуван доклад за оценка за съвместимост на подробен устройствен план на Паничище.

Планът предвижда изграждане на "нови хотелски комплекси и ваканционни селища" с 5000 легла, административен център, центрове за търговия, услуги, питейни заведения и др. И всичко това не долу до Сапарева баня, където местните хора да имат приходи от туризъм, а горе - на 1500 метра надморска височина върху вековните рилски иглолистни гори. Поредното застрояване, поредните грозни хотели за сметка на нашите гори и планини! Докога?!?

Все още можем да ги спрем! Молим всички заинтересовани страни да изпратят становища до петък (13ти юли) с обратна разписка до РИОСВ Перник. Ако нямате възможност да направите обстоен анализ, използвайте за основа становището което ще качим тук.

http://www.pk.riosv-pernik.com/index.php?option=com_content&view=article&id=452:dosvpuppanichishte&catid=44:dokladi&Itemid=37

Извадка от доклада:

Предвижда се курортният комплекс в Паничище да представлява структурно
звено на ОУП на туристически ски център „Паничище – Езерата – връх Кабул”, за
който е изготвен и в процес на съгласуване Общ устройствен план от март 2006 г. В
плана са обособени следните образувания:
- писти за алпийски дисциплини (10 -14);
- писти за бегови дисциплини (3);
- туристически пътеки, които могат да се ползват като ски-пътища(7-9);
- кабинков лифт от Сапарева баня до Паничище;
- седалкови лифтове (8-11);
- ски влекове (8);зона за екстремни спортове и делтапланеризъм (1)
- обекти за подслон и обслужване с капацитет 6485 - 6665 легла в т.ч.

Заключение:
Реализацията на ПУП няма да има пряко въздействие върху структурта и функциите на защитена зона „Рила” BG 000495 тъй като не се засяга нейна територия.

НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА БЕЗПОКОЙСТВОТО ОТ 5000 ЧОВЕКА.

Напомняне: кой иска да строи "Супер Паничище": кметът на Сапарева баня и офшорката "Рила Спорт"


Това са хората, които:

- Построиха лифт до хижа Рилски Езера без оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС), без оценка за съвместимост и без концесия в изключителна държавна собственост (една трета от лифта е в Национален парк "Рила")

- Асфалтираха и разшириха горски път без да му правят ОВОС

- Строейки пътя са отнели над 1 декар (по оценки на Джевдет Чакъров дадени в предишния парламент) от площта на Национален парк "Рила"

- Строейки пътя и долна станция на лифта причиниха свлачище през 2010 г.

- С тези си действия станаха повод за наказателна процедура срещу България за неспазване на екологичното законодателство на ЕС

- Допуснаха "неизвестен извършител" да изсече просека за ски писта в общински имоти с вековни гори над х. Пионерска до х. Рилски езера без нито едно разрешително.

И за всичко това - за нарушителите последствия до момента няма!

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5922 посещения 4 коментара

Коментари

 1. любчо луков
  2017-07-21 14:37:36

  Еврокомисарят Кармену Велла-малтийски ром, е уредил финансиране от 6,46 млн. евро за" Помпена мощност Язовир Яденица" община Белово, още преди общественото обсъждане на това ИП на 20.06.т.г. Смятате ли, че не е заинтересован да сложи поне 1-2 млн.евро в джоба си от тези пари?
  Егати Евросъюза, егати административно производствените правила?!Язовир няма, той уредил пари за помпи! На оная работа ли ще ми ги закача?!

 2. Любчо Луков
  2017-06-07 10:59:31

  Т.н. Дестинация Рила върху Лакатишка Рила от Самоков до Сап.баня предвижда според апетита на заявителите на инв. предложение/ИП/ и кметовете на двата града-изграждане на курортен град за около 80 000 туристи целогодишно или 1 млн. общо за 1г., т.е. по-голям от Русе по население в момента./Русе сега е 65 хил./Фекалиите от тази сбирщина ще се оттичат в яз.Искър чрез всички рекички, вади и дерета-от р.Лакатица от юг до р.Клисурчица и Джубрена в посока обратна на ч. стрелка.Само р.Джубрена не се влива в яз.Искър.Това са около 40 000 тона фекалии годишно, които трябва да поят и хранят софиянци едновременно, а ние не сме съгласни.Но според Орхузката Конвенция, ратифицирана от РБългария сме заинтересована общественост и пак според нея имаме право на административно и съдебно оспорване на проекта, както и според чл.3.11 от ЗООС.За това и не ни уведомяват, въпреки, че както Столична община, така и столичната общественост са заинтересована общественост, която е засегната или може да бъде засегната от ИП.Надяват се да ни игнорират мълчешком.Всички министри, в т.ч. и тези на ОСВ са раболепни слуги на премиерите, които и да са те.Защо? Защото на свободния трудов пазар не могат да изкарат и 2 лв., а като министри получават заплати по 3-4 хил. лв., бонуси, коли, рушвети.За това не е.ат закона за слива.Премиерът-в последните години-Бойко, има десет хиляди ангажимента най-малко, а и като на всеки му се иска да остане в историята с някой голям строеж.Убеден съм, че никой не смее да му каже голата истина-това за лайната и че проектът попада в защитена зона Рила-Север-BG0000629, която е "одобрена по принцип" на 22.10.2010г. от Нац.съвет по биоразнообразие при МОСВ и е "отложена за по-нататъшно разглеждане и проучване".А според чл.4, ал.4 от Директива 92/43/ЕЕС 6години след тази дата тази защитена зона влиза в сила задължително, т.е. от 22.10.2016г.Да, ама при това положение олигархията не може да заграби това, което е намислила и помощниците и във властта, в гтова число и най-приближени до премиера, правят всичко възможно да укриват обстоятелството, че ЗЗ Рила-Север е одобрена по принцип на 22.10.2010г.
  Само бунтове и грамотно написани жалби до ЕК и посолствата на водещите държави от ЕС могат да ни помогнат, а най-вече-до европейски и американски медии !!! Пишете смело, но грамотно, без цинизми и вулгаризми!!! Пропуснах да кажа, че по същия начин стои и въпросът с питейната вода-този идиотски "курортен град" ще отнеме цялата вода за Самоков и региона, която изобщо няма да му стигне, ако може-ще вземе и тази на Сап.баня, където и сега не достига, а на нейно място ще изригне стотици хиляди тонове фекалии и всякакви гадости, т.е. хората в София ще ядат смръдлива супа от чешмите си и ще умират 3 пъти по-бързо!!! Разбира се, 60-те хиляди продажни "журналисти" ще се скъсат да изкарват такива като мене маймуни, продажници и чудовища в човешки образ, защото им се плаща поръчково!А аз не съм получил нито стотинка от никакви "зелени проекти" и тем подобни!Самоковци ме познават.Спрял съм доста ВЕЦ-ове и кариери-по адм. и съдебен път на свои разноски.

 3. balkani
  2012-07-11 17:27:46

  Може да видите текст за становище от тук: https://docs.google.com/file/d/1bY7xcxtf8JW0-J7xKbfpHhSWz6YfvaCl4IzbC9QjhlJMM1_iNaGPe6NP_6he/edit?pli=1

 4. ...
  2012-07-11 16:45:54

  Коментарът е премахнат

OFF

Последно качено » Новини