Календар

'Витоша ски' продължава да заблуждава скиорите

'Витоша ски' продължава да заблуждава скиоритеНяма законови пречки пред обработката на пистите на Витоша

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че информацията от последните няколко дни, разпространявана от фирмата собственик на съоръженията на Алеко "Витоша ски" АД, е изопачена и цели за пореден път да манипулира обществеността.

Дългосрочният план на фирмата е да построи нова, по-голяма ски зона в сърцето на Природен парк Витоша.

Природозащитниците настояват:
- Столична община да развали приватизационния договор за лифтовете на Симеоново, Драгалевци, Княжево и Конярника
- Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да провери дали се изпълняват приватизационните договори за лифтовете и влековете над Алеко
- министърът на спорта Свилен Нейков да прекрати договора за наем на влек "Заека", предоставен на Българска федерация ски и оттам на "Витоша ски"
- премиерът Бойко Борисов да провери и обяви кои са реалните собственици, които се крият зад офшорната фирма, която притежава "Витоша ски".

Считаме за несериозно предложението на земеделския министър Мирослав Найденов държавните горски предприятия да закупуват ратраци и да обслужват пистите в горските територии, казват от коалицията "За да остане природа в България".

Собствениците на лифтовете и влековете на Витоша, Боровец, Пампорово, Чепеларе и всички други курорти ще са щастливи от подобно предложение на държавата, но смятаме за по-целесъобразно тези пари да се разходват за закупуване или наемане на специализирана техника за борба с горските пожари – за да не изгарят всяка година по 110 хиляди декара български гори, предлагат природозащитниците.
Как "Витоша ски" заблуждава обществеността?
Твърдение на „Витоша ски”: Не сме доволни от последните промени в Закона за горите.
Фактите: През последните седмици "Витоша ски" АД съвсем се оплетоха в манипулациите си, че Законът за горите им пречи да пуснат и ремонтират лифтовете на Витоша. Първо се твърди, че не им е изгодно да ремонтират лифтовете на Витоша, приватизирани без право на строеж през последните години, чрез придобиването на право на строеж за срок от 20 години. В същото време адвокатът на фирмата твърди, че според него приватизираните лифтове имат правото на строеж, което не било описано в приватизационните договори.
В действителност с последните поправки в Закона за горите парламентът даде възможност на "Витоша ски" АД да ремонтира лифтовете на Витоша чрез предоставянето на право за строеж за 20 годишен период без търг, т.е. на преференциални цени, с което парламентът реши да удовлетвори желанието на софиянци да бъдат пуснати и ремонтирани лифтовете на Витоша час по-скоро.
Твърдение на „Витоша ски”: Не можем да предоставяме услуга на пистите на Витоша, защото те не са категоризирани.
Фактите: Наредбата за категоризиране на ски писти е приета още през 2005 г. По данни на МИЕТ към февруари 2012 г. в Природен парк Витоша, както и във всички останали курорти в защитени територии, като например ски зона Банско в Национален парк Пирин, няма завършена процедура по категоризирането на нито една писта. Също така няма данни контролните органи да са спрели дейността на оператор на ски съоръжения заради некатегоризирана писта. Нещо повече - всички проведени световни ски купи в Банско и цялата програма „Научи се да караш ски”, реализирани от "Витоша ски" АД и "Юлен" АД и платени от държавата през последните няколко зими, са проведени, без пистите да имат категоризацията по Закона за туризма.
Твърдение на „Витоша ски”: Държавата да категоризира пистите и тогава фирмата ще ги наеме.
Фактите: Съгласно чл.7 от Наредбата за категоризация на ски писти заявления за категоризацията се внася от собственика или стопанина на съпътстващия ски лифт или ски влек. От 2008 г. "Витоша ски" АД наема площи за ски писти всяка година от Държавното горско стопанство, което може и да направи в момента съгласно чл. 43 на Закона за горите. Към момента "Витоша ски" не е подавала заявление за категоризация на обектите, ползвани за ски на Витоша.
Твърдение на „Витоша ски”: За да има писти, съответните терени трябва да бъдат изключени от горските територии и определени с начин на трайно ползване като писти.
Фактите: Законът за горите не изисква да се променя предназначението за съществуващи ски писти. Промяната е задължителна за строителството на нови писти:
„Чл. 73. (1) Промяна на предназначението на поземлени имоти в горски територии се допуска за:...7. изграждане на ски писти.
В момента териториите, които се използват за каране на ски в Природен парк Витоша, имат следните начини на трайно ползване: писти (Лале 1, Ветровала, пистата за ски бягане), ливади, пасища, морени, просеки, торфища, като Синята писта е всъщност пътят за Черни връх. Законът за туризма няма претенции към начина на трайно ползване на имотите, използвани за ски писти, а към тяхното обезопасяване и маркиране.
Твърдение на „Витоша ски”: За да има категоризирани писти, трябва да им се направи подробен устройствен план.
Фактите: Няма такова изискване. Съгласно Закона за туризма се изисква в МИЕТ да бъдат депозирани скици на пистите в мащаб 1:5000. Точно в този мащаб се поддържат базите данни за собствеността на поземлените имоти в общинските служби по земеделие и гори. Трябва да се подаде молба, след което се получава скица на проект. Нещо повече - подробният устройствен план за нова, по-голяма ски зона на Алеко, който изготвяше "Витоша ски" АД, е в този мащаб - просто трябва да се отпечатат скиците.
Законовото положение на Витоша и терените за ски на Алеко не са се променили с влизането в сила на новия Закон за горите.
• Пистите в Природен парк Витоша винаги са били държавни, а са публична държавна собственост от 1998 г с приемането на чл.10 ал.1 на Закона за защитените територии.
• Наредбата за категоризация на ски пистите е от 2005.
• Режимът за наемане на ливадите и пасищата в Природен парк Витоша, които са горски територии, ползвани за ски писти, е пренесен непроменен от стария в новия закон за горите.
Това, което се е променило е желанието на една фирма, с неясни собственици, да изнудва софийските туристи, скиори и сноубордисти. Единственото правилно действие в отговор на това изнудване е Столична общинска агенция за приватизацията да прекрати договора за приватизация на съоръженията поради неспазването му. В договора е записано, че фирмата не трябва да променя предмета на дейност, а реално дейност няма.

Стъпките, които трябва да се предприемат, за да могат софиянци да карат ски на Витоша са:
1. Министър Найденов да изпълни законовото си задължение и да определи цени за наема на пистите
2. Собствениците на лифтове и влекове да сключат договор за наем за площите от Природен парк Витоша, които смятат да обработват
3. Собствениците на съоръжения да подадат молба до МИЕТ за категоризирането на пистите.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3154 посещения 7 коментара

Коментари

 1. Руен
  2012-08-06 14:53:23

  ВИТОША СКИ НЯМА БЕЗСРОЧНО ПРАВО НА СТРОЕЖ ПРИ УСЛОВИЕ ЧЕ ГО ИМА - ТО ТРЯБВА ДА СЕ ОТМЕНИ!

 2. Руен
  2012-08-06 14:49:59

  Не е необходимо Столична община да развали приватизационния договор за Въжени линии АД. В този догонор трасетата на лифтовете на Симеоново, Драгалевци, Княжево и Конярника са предоставени везаконосъобразно от СО. Няма разрешение от МС по ЗГ за съгласуване на трасетата на СО и срещу какво. Срока на въжените съоръжения е изтекъл и това го пише в съществуващите актове обр.16, които се намират в архива на ДНСК, ако не са ги покрили. В този архив има всичко!

 3. erin
  2012-08-06 11:36:09

  Хаха! Една тъпа офшорка прави луди общината, държавата и софиянци, играе си с тях на иди ми дойди ми, ще пуснем нема да пуснем! Егати държавата често!

 4. Алди
  2012-08-02 17:40:21

  Нани, за Зелените може би има интересни неща в нета, но бога ми за Цеко и строителната мафия (Ковачки, ГБС, Рила спорт, ТИМ и др.) има още по-интересна информация. Но който има глава "прави разликата" :) Успех с ровенето в нета.

 5. Нани
  2012-08-02 17:16:56

  От това, което съм прочел за Зелените е точно обратното... Поразрови се и ще видиш, че има доста интересна информация за всички зелени организации.

 6. Слави
  2012-08-02 15:45:50

  Всеки има глава на раменете си, която може да я използва да провери за няколко минути законите цитирани в статията и да се убеди, кой кого заблуждава.

  Аз вярвам на Зелените.

  Нани, ти имаш ли глава? :)

 7. Нани
  2012-08-02 14:09:11

  Точно обратното е. Зелените заблуждават цялото общество!

OFF

Последно качено » Новини