Календар

Нона Караджова прати Иракли в Странджа

Нона Караджова прати Иракли в СтранджаМОСВ може да спаси Иракли, Камчийски пясъци, Ропотамо и България от санкции със спешни заповеди за защитени зони

Гражданска група „Да спасим Иракли“ алармира, че със забавянето на заповедите за обявяването на защитени местности по Евродирективата за местообитанията и Закона за биоразнообразието, България е пред сериозна заплаха от европейски санкции. Спешно е обявяването на защитените зони, както за Камчийски пясъци, така и за Иракли-Емине. Временните решения като временно преустановяване на строителството в тези зони са крайно недостатъчни - само твърди и решителни системни действия могат да предотвратят унищожаването на зоните и съд за България.

Предстои България да докладва на Европейската комисия състоянието на защитените зони през юни тази година - рискът да се окаже, че много от тях са били унищожени поради бездействие на Министъра на околната среда и водите и ненавременно изпълнение на императивни задължения е съвсем реален. Пример за това е случаят Камчийски пясъци, започнал по време на тройната коалиция и за който три години Нона Караджова не използва правомощията си да върне статута на защитена местност.

Гражданската група настоява за спешното приемане на такава заповед с адекватен режим на забрана за строителство в зони А и Б на крайморските територии и ограничение за зона В, където то да важи за строителство върху земеделски и горски фонд. „Да спасим Иракли“ ще предложи и експертен текст на заповедта за обявяването на защитена зона Иракли-Емине, съобразена с изискванията на Директивата за природните местообитания, на вниманието на МОСВ с цел ускоряване одобряването на такава заповед. Това в никакъв случай не означава, че няма да настояваме за включването на цялата зона Иракли – Емине в нова или досега съществуващата защитена територия, за да е гарантирано и по българското законодателство целостта на зоната.

Един от основните недъзи на системата, заради която трябва отново и отново да спасяваме Иракли и други места по Черноморието е, че липсва регламент в Закона за устройство на територията (ЗУТ), който да гарантира и овластява гражданите да могат да защитават интересите си сами при нови инвестиционни предложения, което им е гарантирано още веднъж от решението на Комитета за съответствие на Орхуската конвенция от 28 септември 2012 год.

Именно поради липсата на гарантиран граждански достъп, „Да спасим Иракли“ настоява неуспешно - вече трета година - за достъп до Териториално устройствения план (стария ТУП и проектът за нов ОУП) на община Несебър, в чиито граници е зоната Иракли-Емине (за информация на министър Караджова – не е в Царево и вероятно няма да бъде скоро). ТУП/ОУП се оказа един мистичен и недостъпен за никого документ – както виждаме и случая с Несебърските дюни - за самото МРРБ, което е напълно недопустимо, недемократично и в нарушение на решението на Орхуската конвенция. Настояваме главният архитект на Несебър да покаже, че е наясно, че живеем във време, когато общинските служители като него не са управляващи съдби на хора и природа, а временно управляващи и администриращи общите ни ресурси.

Хаосът с липсата на гражданско участие по темата води след себе си изключително много рискове и неприятни последици не само за българската природа и културно наследство, но и за българската демокрация. Показателен нов пример за обхвата на проблема е ОУП на община Приморско, който застрашава устието на р. Ропотамо и уникални диви местности с природна, културна и археологическа стойност като н. Маслен нос и Алепу.

Гражданска група „Да спасим Иракли“ предлага да организира и образователен тур из ценните места за опазване по Българското Черноморие на министър Караджова, където ще има възможността да научи повече за местоположението на ключови места и се запознае с фактите около тях. Предложението идва непосредствено след гафа на г-жа Нона Караджова на срещата за Черноморието (вж. стенограмата) където тя настоява, че е тя и колегите й в МОСВ са спасили Иракли, което според нея, се намира в община Царево. Това вероятно е така, тъй като в онова Иракли, което ние познаваме, в момента се строи. Намираме некъдърността и пасивността на министър Караджова за притеснителни.

С една заповед обаче МОСВ може да измие името си и да спаси не само България от санкции, но и да направи възможно спасяването на НАТУРА 2000 зони дългосрочно, които са заплашени от безвъзвратно унищожение, поради феодалните закони, които върлуват на общинско ниво, заместващи демократичните.

Настояваме и неуправляемата община Несебър, която очевидно е общината с недосегаем не само за граждани, но и за МРРБ ТУП, да зачита гражданското право за достъп до информация върху такива стратегически значими за всеки документи. Да се гарантира достъп на граждани и организации до ТУП-овете е логично следствие и еволюция на демокрацията.

Припомняме, че въпреки, че през есента на 2012 г. беше спечелено дело срещу инвестиционния проект на Суис Пропъртис и още 3 нови бяха спрени след обжалване на Оценките за въздействие върху околната среда, на Иракли въпреки всичко се строи – в друг парцел, и в момента. Новият комплекс на инвеститорът „ЕМОНА 2000“ предвижда минимум 30 „еднофамилни“ къщи. Наблюдавайки какво се строи само можем да кажем, че става дума за много големи фамилии. На видео-материал, сниман от любители се вижда и нова постройка досами плажа, на скалите до пясъка.

Очакваме бързата и адекватна реакция на МОСВ по тези случаи, иначе отново ще бъдем принудени да рестартираме ираклийския дух по улиците на страната.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3495 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Евгени
  2013-02-03 19:19:02

  Мерси за вситчките усилиа на Да Спасим Иракли. И молиа ви да не спирате, битката за Иракли е една от наи важните битки за бъдещето на Българиа.

 2. Петър
  2013-01-12 23:16:31

  Мутраците са си тук и никъде не са ходили.
  Сер-гей или Бойко - къде е разликата? Само в килограмите и в честотата на бръсненето

 3. Кобург Велчев
  2013-01-12 19:59:21

  Започнато от Тройната ламя - довършено от ГЕРБ !!!!!!!
  Мафиотска приемственост. Защото БСП и ГЕРБ са от едно котило - това на БКП-ДС !!! Поредната кражба на земи около Несебър е в ход. Мафията на ГЕРБ ще направи всичко възможно, за да разсее вниманието с предишни действия !!!!! Но най-важен въпрос е продажбата за по 20 лева/кв.м., която после скача 6-7 ПЪТИ, още на следващия ден !!! Продажбата е подписана от зам.министърката Боянова, която се оправдава с оценителите. Оценителите, на които Министерството възлага, а после приема оценката. Или не я приема и иска корекция. Да, ама не. Следва продажба, пре-продажба и измама в големи размери !!! Ами МИШО Бирата ??? Ами Златев и Росенец, Цв. Бориславова и курортите, ТИМ и Морската градина във Варна, Г. Гергов и Пловдивския Панаир, братя Галеви, кражбата на 1.5 млрд. лева от резерва на НЗОК ????? И какво ли още не.......... Мафия, измами и ГЕРБ = червена мутро-мафия !!!!!!!

OFF

Последно качено » Новини