Календар

Поне двама от кандидат министрите са свързани със застрояването на Черноморието и планините

Поне двама от кандидат министрите са свързани със застрояването на Черноморието и планинитеСофия, 28 май 2013 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ приветства изваждането на арх. Калин Тихолов от състава на проектокабинета Орешарски, но предупреждава, че сред кандидат министрите има и други „троянски коне“ на инвеститори, които разрушават българската природа.

Калин Тихолов е изготвил редица устройствени планове по българското Черноморие, сред които и този за застрояване на дюните в Несебър, станал известен като „Дюнигейт" преди няколко месеца. Но Тихолов е и автор на Общия устройствен план (ОУП) на Община Царева, който предвиждаше застрояването на крайбрежието на Природен парк Странджа с 50 хиляди нови легла. Параметрите на този ОУП станаха причина за наказателна процедура на Европейската комисия, тъй като паркът е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. В резултат на това МОСВ оттегли положителното си становище за плана и така той стана невалиден.

Кандидатът за министър на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Той е в инициативния комитет за втори кабинков лифт и нови писти, който беше организиран от кмета на Община Банско и чиито протести бяха подкрепени преди няколко месеца от министри на ГЕРБ и от председателя на парламента Цецка Цачева. Разширяването на ски зона Банско би нарушило Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда и плана за управление на Национален парк Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ смята, че щом се говори за създаването на програмно правителство от експерти, всеки от кандидатите за министри в него трябва да не е защитавал или извършвал действия, подсъдни от закона, да има опит и квалификация в съответната област и до момента да е изразявал позиция по ресора, с който ще се занимава.

Довечера от 19 ч. граждани се събират на Орлов мост, организирани от група в социалните мрежи под мотото „Не сме съгласни хора на мафията да станат министри на страната ни!“

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1741 посещения

OFF

Последно качено » Новини