Календар

Двама от новите зам.-министри са пряко свързани със застрояването на Черноморието и защитените територии

Двама от новите зам.-министри са пряко свързани със застрояването на Черноморието и защитените територииНа фона на протестите, започнали заради избирането на Делян Пеевски за ръководител на ДАНС, коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ е силно възмутена от назначаването на заместник министрите Чавдар Георгиев и Бюрхан Абазов и не може да приеме кадровата политика на сегашното държавно управление.

Природозащитниците настояват също така министър председателят Пламен Орешарски да закрие Министерството на инвестиционното проектиране като силен източник на корупция.

Коалицията „За да остане природа в България“ е категорично против приетото на първо четене от Временната правна комисия проекторешение за налагане на мораториум върху заповедите за премахване и забрана ползването на незаконни строежи, тъй като такъв мораториум подхранва нови нарушения, свързани със строителство в националната екологична мрежа, защото създава усещането, че нарушенията все някак ще бъдат узаконени.

Природозащитниците припомнят, че новият зам.-министър на околната среда и водите Чавдар Георгиев вече заемаше такъв пост при правителството на Тройната коалиция и има значителен принос за една от наказателните процедури срещу България, заведени от Европейската комисия заради приемането на Общия устройствен план на Община Царево. Процедурата беше прекратена от Европейската комисия, след като следващият екоминистър Нона Караджова оттегли становището по екологичните оценки на плана.

През 2008 г. Чавдар Георгиев в качеството му на зам.-министър съгласува Общия устройствен план на Царево, изготвен от арх. Калин Тихолов, номиниран преди седмици от Орешарски за министър на инвестиционното проектиране. Устройственият план, който е обект на дълги съдебни спорове, предвиждаше изграждането на нови 150 хиляди легла в Природен парк Странджа.

Чавдар Георгиев, който е юрист, направи серия от опити да бетонира плана, като даваше неверни разяснения пред обществото. След всички тези действия се стигна до решение на Комитета за съответствие с Орхуската конвенция към ООН, което постанови, че България е нарушила ангажиментите си по този международен договор и че трябва да приведе Закона за устройство на територия в съответствие със световните стандарти, възприети и от Европейския съюз.

Чавдар Георгиев е известен и като лобист за развитието на голф проекти, често в защитени територии, поясняват от коалицията „За да остане природа в България“.

Другият скандален зам.-министър е земеделският е Бюрхан Абазов, който заемаше същия пост и по времето на министрите Мехмед Дикме и Нихат Кабил. През 2004-2005 г. Бюрхан Абазов е отговорен за продажбата на стотици декари земя публична държавна собственост в Природен парк Странджа с цел застрояване, припомнят природозащитниците.

Коалицията „За да остане природа в България“ отново настоява за незабавното прекратяване на вредното недоразумение, наречено Министерство на инвестиционното проектиране.

Природозащитниците разбират значението и нуждата от реформи в кадастъра като важна предпоставка за опазването и по-доброто управление на природните ресурси на България. Но с реалните си действията правителството и подкрепящите го парламентарни партии доказаха само за няколко дни, че новообразуваното министерство има скрит дневен ред, който явно не цели да спомогне за ефективното решаване на проблемите.

Напротив, назначаването на компрометирани личности, пряко свързани с най-големите скандали по Черноморието, както и немотивирания и недокрай изяснен мораториум върху принудителното премахване на незаконни строежи, дава реални основания да считаме, че декларираните намерения за решаване проблемите по морето и създаването на нов природен или национален парк са популистки пиар, заключават от коалицията „За да остане природа в България“.

Природозащитниците припомниха, че министърът на културата Петър Стоянович от дълго време подкрепя разширението на ски зона Банско в Национален парк Пирин. Той участва в протестите за втори кабинков лифт и нови писти, който беше организиран от кмета на Община Банско и чиито протести бяха подкрепени преди няколко месеца от министри на ГЕРБ и от председателя на парламента Цецка Цачева. Разширяването на ски зона Банско би нарушило Закона за защитените територии, Закона за опазване на околната среда и плана за управление на Национален парк Пирин.

Коалицията „За да остане природа в България“ продължава да проверява новите лица в правителството на Пламен Орешарски.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

8095 посещения

OFF

Последно качено » Новини