Календар

Природозащитници настояват за бързи законови промени, които да спасят Природен парк Странджа от застрояване

Природозащитници настояват за бързи законови промени, които да спасят Природен парк Странджа от застрояванеСофия, 23 януари 2014 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ се обръща към парламента, правителството, главен прокурор и омбудсман за бъдещето на Природен парк Странджа.

След шестгодишни съдебни спорове и обрати по делото срещу застрояването на Природен парк Странджа на 15 януари 2014 г. Върховният административен съд разреши строителството по крайбрежието на парка. С решението се допусна влизането в сила на общия устройствен план на община Царево, въпреки че самият съд признава факта, че планът е нищожен (невалиден) и приет без екологична оценка. Само такава цялостна оценка може да гарантира защитата на Природен парк Странджа и защитените зони от европейската мрежа Натура 2000 в община Царево.

В резултат на това България е изправена пред безпрецедентен правен абсурд, който срива доверието на обществото към държавността и правовия ред. Общите и подробните устройствени планове вече ще могат да действат без задължителните съгласувания по закон – екологични, за паметници на културата, за налична инфраструктура, свързани със сигурността и отбраната и т.н.

Това ще доведе и до възобновяване на наказателната процедура и финансови санкции от страна на Европейската комисия поради грубо нарушение на европейското екологично законодателство.

Коалицията „За да остане природа в България” се обръща към:

- парламента да направи спешни законодателни промени в Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие:

1. Общите устройствени планове, одобрени без екологична оценка по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, да бъдат обявени за нищожни.
2. Заинтересованата общественост да получи право да търси съдебна защита срещу актове по Закона за устройство на територията и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, които нарушават екологичното законодателство.

- министър председателя да извърши персонални промени в Министерство на околната среда и водите и Министерството на регионалното развитие, с които да бъдат освободени личностите, довели до действията на двете министерства, поставящи под риск Европейската комисия да спре цялото финансиране по структурните и кохезионни фондове. Тези служители явно не зачитат националното и европейско право и са допуснали да се приемат общи устройствени планове в цялата страна без задължителните съгласуване и процедури, свързани с опазване на околната среда, здравето на хората и културното наследство.

Очакваме горните промени да се случат в рамките на до 10 дни, защото във всеки един момент може да бъде издадено ново разрешително за строеж от рода на „Златна перла“. Наред с това общините вече могат да издават устройствени планове в цялата страна без задължителните процедури.

Искания за разрешаване на проблема са отправени към главния прокурор и омбудсмана.

Призоваваме гражданите да изразят позицията си в защита на българската природа на протестите. Довечера от 18 на Часовника в Бургас и на 28 януари 2014 г., вторник, в София, Пловдив, Бургас, Русе и Сливен. Подробности ще бъдат обявени допълнително.

Повече информация за готвените протести

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2837 посещения 1 коментара

Коментари

  1. ЧОВЕК
    2014-07-16 22:58:46

    ВМЕСТО МЕСТНИТЕ СЕЛЯНИ ДА КОПАЯТ И ОБРАБОТВАТ ЗЕМИТЕ СИ, ТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ЛАМТЯТ ЗА ПРОДАЖБИ И БЕТОНИРАНЕ, А ТЕХНИТЕ МЕСТНИ ГЛАВАТАРИ РЕВАТ, ЧЕ ЗАЩИТАВАЛИ ПОМИНЪКЪТ ИМ. НЕ ВИЖДАТЕ ЛИ БЕ КУХИ МОЗЪЦИ СЕЛСКИ, ЧЕ БУМЪТ С БЕТОНИРАНЕТО СВЪРШИ! НИКОГА ПОВЕЧЕ НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ, ТОВА, КОЕТО БЕШЕ - НИКОГААА! ОБРАБОТВАНЕТО НА ЗЕМИТЕ ВИ ЩЕ ВИ ДОНЕСЕ СЕРИОЗНИ ДОХОДИ, АМА С ТЕЗИ КУХИ ЛЕЙКИ, КОИТО НОСИТЕ НА РАМЕНАТА СИ, ТАКА И ЩЕ СИ УМРЕТЕ! А ЗА ВРЕДИТЕ, КОИТО ЩЕ НАНЕСЕТЕ НА ПРИРОДАТА, НЕ СЕ БЕЗПОКОЙТЕ - ЩЕ ИМА ВЪЗМЕЗДИЕ И ТО ОЩЕ ДОКАТО СТЕ ЖИВИ, А АКО СЛУЧАЙНО ВИ СЕ РАЗМИНЕ, ТО НА ВАШЕТО ПОКОЛЕНИЕ НЯМА ДА МУ СЕ РАЗМИНЕ!

OFF

Последно качено » Новини