Календар

Мащабно разследване на прокуратурата разкрива нарушенията в ски зона Банско

Мащабно разследване на прокуратурата разкрива нарушенията в ски зона БанскоКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" беше информирана от Окръжната прокуратура в Благоевград за текущите резултати от разследването по сигнали за нарушения в ски зона Банско в Национален парк Пирин.
Разследването върви паралелно на проверката на работна група към Министерски съвет върху изпълнението на концесията. В резултат на разследването досега са установени редица съоръжения, които или са били изградени без съгласувателни документи по Закона за опазване на околната среда и Закона за водите, или са били използвани без разрешителни.

Сред най-фрапиращите нарушения са изграждането без разрешение от Министерството на околната среда и водите на ски лифта от Железен мост до Платото, ски влека в м. Чалин валог, резервоара за водоснабдяване на съоръженията за изкуствен сняг в м. Бъндеришка поляна и други.

В хода на проверките, прокуратурата се натъква на редица опити на служители в община Банско, дирекцията за национален строителен контрол и концесионера „Юлен” АД да прикрият нарушенията. Най-често общински и държавни служители са се опитвали да подведат разследващите прокурори, че изграждането на спортни съоръжения като ски пистите не е строителство по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Според становището на Министерството на регионалното развитие от 2004 г., прокарването на ски писти е строителство съгласно промените в ЗУТ от 2003 г. В случая, служителите не обясняват защо за един горски път с ширина 5 метра се изисква разрешително за строеж, а за ски-писти, прокарани с тежка строителна техника, достигащи ширина 100 м и засягащи сигурността и живота на хиляди скиори, не се изисква разрешително за строеж.

Сред най-скандалните опити да се прикрият нарушенията е обяснението, които служителите на концесионера „Юлен” АД са дали пред прокуратурата на въпроса защо в м. Бъндеришка поляна без съгласието на екоминистерството е построено изкуствено езеро с обем от 15 хиляди кубически метра за водоснабдяване на инсталациите за изкуствен сняг. „Юлен” АД обяснява, че в плана на ски зоната погрешка е записано, че се предвижда резервоар от 104 кубически метра, докато според тях трябвало да бъде 104 хиляди кубически метра.

В наглостта си концесионерът не съобразява обаче, че ако сегашният незаконен резервоар от 15 хил. куб. м има площ от 5,7 дка по данни на МОСВ, то хипотетичният им резервоар от 104 хиляди куб. м. би заел площ от 40 дка, което означава поливната Бъндеришка поляна да е под вода. Нещо повече, в концесионният договор изрично е посочено, че в ски-зоната се предвижда единствено поставянето на два резервоара от по 104 куб. м., които имат за цел не захранването с вода на инсталации за изкуствен сняг, а единствено водоснабдяването на туристически обекти.

Природозащитниците очакват прокуратурата да довърши разследването, за да се установи:

- Кои са всички обекти в ски-зона Банско, които са разрешени или построени, без да бъдат съгласувани с екоминистерството по реда на Закона за опазването на околната среда или Закона за защитените територии?

- Кои са длъжностните лица, за които трябва да бъде потърсена наказателна отговорност поради неоказан контрол и допускане изграждането на обекти в ски зона Банско, които не са съгласувани с екоминистерството и не са били предвидени в концесионния договор?

Коалицията "За да остане природа в България" призовава Министерски съвет първо да предприеме мерки за възстановяване на законността в Национален парк Пирин и да потърси отговорност на виновните служители и частни дружества за незаконното развитие на ски зона Банско, с което да се гарантира, че развитието на туризма в Банско няма да продължи по този безконтролен и безочлив начин като до сега.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

5920 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Веска
  2015-02-19 13:56:45

  Прокуратурата си е свършила "много добре" работата за това, за което са я наели! Прави разследването и се произнася след изтичането на давността. Кой ял- ял! За останалите остава само да си пишем и дори възмущаваме по форумите.
  А далавераджиите сега правят протести и искап още гори да секат, да разширяват просеци за нови лифтове. Гробаджиите със сигурност ще ич удовлетворят исканията. Та нали са все техни хора?

 2. Зеленото Чудови
  2015-02-17 18:12:40

  Мутрите Вън от играта! България да се съвземе от цялата тази мародерска паплач.
  Пазете всяко кътче на тази земя. И бъдете будни! Във всяко едно отношение!!!

OFF

Последно качено » Новини