Календар

Последен призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк Пирин

Последен призив към държавата да спре строежа на нов лифт извън концесията в Национален парк ПиринКоалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" внесе официално искане до Върховната административна прокуратура да спре строежа на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт „Тодорка“ в Национален парк Пирин от офшорната фирма „Маренго трейдинг“. Проектът беше спрян още през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на парка. През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши строежа, с което офшорката получи по престъпен начин безсрочно право на строеж в рамките на концесията на „Юлен“ АД и на територия изключителна държавна собственост. Решението беше взето от екоминистъра на ДПС Станислав Анастасов, който заради този случай в момента се разследва от прокуратурата.

Спешната реакция на институциите се налага поради факта, че със снимков материал от края на миналата седмица се установи, че фирмата вече е струпала в парка строителни материали и машини и се готви да започне строежа всеки момент. Любителските снимки разобличават обаче и лъжата на офшорката, че при строителството на новия лифт ще се отсекат единствено прораснали на скоро дървета в просеката на съществуващия лифт. На практика се оказва, че за строежа на новия лифт са маркирани за сеч близо 90 дървета от бяла мура и смърч, пораснали преди близо един век.

В тази връзка е изискано официално от Агенцията по кадастър и Министерствата на регионалното развитие и на околната среда да проверят как и с чия помощ офшорната компания е възстановила строителните книжа за съществуващия лифт „Тодорка“ не само без да има вещни права в парка, но и при сервитут от 34 дка, което е двойно повече от официалния сервитут на лифта от 19,3 дка съгласно концесионния договор.

Коалицията "За да остане природа в България" предупреждава, че ако държавата откаже да спре далаверата на ДПС и престъпното заграбване на територии от Национален парк Пирин от офшорна компания, това ще прехвърли политическата отговорност за отказа от спазването на законите в Пирин от правителството на Орешарски върху настоящето правителство на Борисов.

Повече информация:
1. Решение № 12-П/2011 г. на Министър Караджова, с което проекта е спрян 2011 г.:
http://forthenature.org/upload/documents/2011/08/reshenie_MOSV_otkaz_lift_Shiligarnika-Platoto_2011.pdf
2. Писмо изх. № ОВОС-24/04.08.2014 г. на Министър Станислав Анастасов:
http://forthenature.org/upload/documents/2015/03/Stanovishte%20OVOS-24_04.08.2014_lift%20Shiligarnika.pdf
3. Постановление от 04.02.2015 г. на Окръжната прокуратура в Благоевград:
http://forthenature.org/upload/documents/2015/02/Postanovlenie%202015%20OP%20Blagoevgrad_Bansko.pdf
4. Още снимки: http://forthenature.org/gallery/425

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

2370 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Калин Ненов
  2015-06-09 15:15:39

  Сашо, а на теб отвътре ли ти плащат?

  Но за „стига вече!“ сме на едно мнение... :///

 2. Сашо
  2015-06-09 12:51:27

  стига вече! очевидно е,че ви плащат отвън, за да стопирате развитието на българския туризъм.

OFF

Последно качено » Новини