Календар

#КОЙ изсича българските гори, за да купува избори?

#КОЙ изсича българските гори, за да купува избори?Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че разкритията на Нова телевизия за чиновнически чадър и прикриването на незаконния дърводобив в сертифицираното ловно стопанство „Чепино“ на най-високо политическо ниво са сигнал за системен проблем. Природозащитниците се присъединяват към гражданския протест срещу незаконните сечи, който се организира в социалните мрежи за утре - 15 декември от 18 ч на пл. Патриарх Евтимий, в София.

Случаят демонстрира мащабна схема за незаконно изсичане на българските гори, чрез която се купуват изборите. Управлението на държавните гори се поверява на подбрани кадри, които трябва да гарантират безпроблемното разграбване на горските ресурси от близки до властта фирми с цел финансирането на политически проекти. Протекцията върху „нашите фирми“ се постига чрез репресивни и наказателни мерки, чрез които се всява страх сред горските служители и те са директно принуждавани да си затварят очите за нарушенията.

Най-непокорните директно са отстранявани или уволнявани, какъвто е примерът с директорите на природните паркове Витоша, Българка, Сините камъни, Странджа и десетки други директори и лесничеи в горските стопанства и инспекции. Липсата на контрол върху „нашите фирми“ от страна на горските инспекции и агенцията по горите също е гарантирана, тъй като тези институции са директно подчинени на политическото ръководство на Министерството на земеделието и храните.

Според природозащитниците уволнението на директора на стопанството инж. Бахтияр Софу не променя нищо, защото въпросната „наша фирма“ има дългосрочен договор с Държавното горско предприятие и вероятно ще продължи да сече незаконно горите над Велинград с протекциите на следващия избран без конкурс, но с „препоръка“ директор. Ето защо следва да бъде веднага потърсена отговорност от ръководството на министерството на земеделието и храните по отношение на следните въпроси, касаещи скандала в ловно стопанство „Чепино“:

1. Защо след лична проверката на терен по сигнал на лесовъдите от ловно стопанство „Чепино“ ръководни кадри на министерството, на Изпълнителна агенция по горите и на Южноцентрално държавно предприятие са прикрили нарушенията на дърводобивната фирма в м. Каркъмска поляна? Защо не е отговорено на сигналите на лесовъдите? Защо е оставен директорът на стопанството да уволнява и наказва лесовъдите, разкрили нарушенията?

2. Защо най-висши кадри на горските институции си позволяват да прехвърлят вината за нарушенията на дърводобивната фирма върху лесовъдите, отговорни за опазването на гората, доколкото на терен по несъмнен начин се разпознават фалшивите горски марки върху дървета, отсечени незаконно извън границите на маркираните от лесовъди площи?

3. Защо е прекратена в последния момент без обяснение независимата комплексна проверка на Изпълнителна агенция по горите върху дейността на „нашата фирма“ по сигнал на WWF?

4. Кой носи отговорност за назначаването на директор на ловното стопанство с ясната задача да отстрани всички горски служители, които се съпротивляват срещу нарушенията в горите?

5. Какви мерки ще предприеме Министерство на земеделието и храните, за да се прекрати порочната практика да се отстраняват директори и лесовъди, които се противопоставят на нарушителите в горите с политически протекции?

6. Какви мерки ще предприеме Министерство на земеделието и храните, за да не се допуска повече политически натиск върху кадруването и управлението на горската система?

Коалицията „За да остане природа в България“ припомня, че голяма част от предложените от нея мерки за ограничаване на политическия и корупционен натиск върху горската система с цел спиране на незаконните сечи бяха отхвърлени от управляващите при последните законодателни промени. Настоящият случай отново поставя на преден план спешната необходимост от кардинални промени в Закона за горите, които включват:

- Създаване на независима агенция по горите към Министерски съвет, която реално да контролира възложения от министъра на земеделието и храните дърводобив в държавните гори;
- Реформа на държавните горски предприятия, 95% от приходите на които отиват за заплати и джипове на служителите;
- Спиране на износа на необработена дървесина от държавните гори и използването на централни складове при дърводобива;
- Отделянето на горската марка от брадвата, така че грижата за гората да не е зависима от икономическия интерес за изсичането й, което ще спре порочния процес на подмяна на лесовъдството с дърварството в горите;
- Замяна на печатните марки при сечите с контролни пластини, за да не се допуска повече масовото легализиране на незаконните сечи чрез фалшификацията на печатните марки;
- Пълна прозрачност на горскостопанските планове, документите за сеч на горите (позволителни за сеч, технологични планове и карнет описи на предвидените за сеч дървета) и документите за превоза на дървесина чрез създаването на публична електронна система.

Според природозащитниците единственият начин да заработят горските институции отново и да бъде възстановено общественото доверие към горската система е да бъде понесена отговорност за унищожаването на горската система чрез политически натиск и да бъдат предприети спешни законодателни мерки за нейната реформа.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

3233 посещения 6 коментара

Коментари

 1. Дядо Йоцо
  2015-12-16 11:44:37

  Ама вие да не си мислите, че тази ламя има само една глава и като я отрежете, ще я унищожите, бе??? Ами то навсякъде е така в нашата "държавица". Само един като изгоните, нищо не става. Ами вижте и съседните стопанства и навсякъде другаде. Същите хора са пуснали пипалата и действат, а някои само си лаят като кучета. Тези "фирми" като Насо трябва да се елиминират тотално. Вижте и във Велинградското горско стопанство Алабак - същата простотия!!! Насо сложи неграмотен директор от Батак и криминално проявен, да може да си го командва - така действат ГЕРБ-аджиите! Заместника му и той ГЕРБ-аджийско свинье просто - Китов - по цял ден само се чеше с младите колежки насам-натам, особено с юристката по градовете насам натам. Ама да го духат! И тяхната ще свърши!!!

 2. Странджански
  2015-12-15 11:57:44

  В момента текат процедури по изготвяне на нови горскостопански планове за държавните горски стопанства в най-голямата наша защитена територия - Природен парк Странджа. Именно този тип докумени реглементират изсичàнето на старите гори в Парка. Защо всички си траят по време на лесоустройството и съгласуват безкритично абсолютно всякакакви дивотии?! Никой никога не е обжалвал факта, че горскостопанските планове не се подлагат на Екологична оценка! А после не забелязва планините от дървесина в двора на Кроношпан край Бургас! Една забележка: директор на природен парк Странджа никога не е уволняван! Напуснал е по взаимно съгласие, срещу 4 заплати накуп. Около година по-рано същия директор е "наказан" с последно предупреждение за уволнение след суперскандален одит на Сметната палата. Спасява го факта, че тогава лицето е бил общински лидер на ГЕРБ.

 3. Пепи Байлов
  2015-12-15 11:55:45

  Какъв косъм?! Главата трябва да му падне на този КРАДЕЦ - НАСКО. Ама тя цялата управа трябва да се смени, но на никой не му стиска. Мен нали затова ме изгониха от горското, защото се опитах да ги затегна нещата и ме изкараха крадец. А аз цял живот само по честен начин си изкарвам прехраната. Никога не съм крал, лъгал или мамил. Толкова съм честен, ама те ме набедиха и си измиха ръцете с мене - бедното беззащитно сираче. Много ми е мъчно! Дано да ги премахнат вече тези кражби и политики от гората, защото я УНИЩОЖИХМЕ вече!

 4. Супергорски
  2015-12-15 11:33:27

  Поискайте оставката на главния виновник - шефа на Изпълнителна Агенция по Горите - Тони Кръстев. Ако не я поискате значи и вие сте в схемата!

 5. Димитър Иванов
  2015-12-15 11:32:43

  МАФИЯ, МАФИЯ, МАФИЯ, КЪДЕТО И ДА ПОГЛЕДНЕШ- ПОЛИТИКА, УПРАВЛЕНИЕ, СЪДЕБНА СИСТЕМА, ЕНЕРГЕТИКА, КОМУНИКАЦИИ, ТРАНСПОРТ, ГОРИТЕ И ЗА КАКВОТО ДРУГО СЕ СЕТИШ. И ВСИЧКО ТОВА РЕФЛЕКТИРА ВЪРХУ НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ, НО КОЙ ТИ МИСЛИ ЗА ТОВА. ТА НАЛИ ПРЕМИЕРА КАНИ ТУРСКИЯ СИ ПРИЯТЕЛ ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ ПРОВАКАТИВНО СВАЛИХА РУСКИЯ САМОЛЕТ. САМО ДЕТО НЕ СЕ ПОКЛОНИ И КАЖЕ - АФЕРИМ, МАШАЛА И В СЪЩОТО ВРЕМЕ СЕ КЪЛНЕ В ПРИЗНАТЕЛНОСТ КЪМ РУСКИТЕ НИ БРАТЯ-ОСВОБОДИТЕЛИ, "БЛИЗКИ НИ ПО ВЯРА И КУЛТУРА". ПОДКРЕПЯМ ИНИЦИАТИВАТА ЗА ПРОТЕСТИ И НАСТОЯВАНЕ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ДО КРАЙНА ПОБЕДА.

 6. Биляна
  2015-12-14 21:18:59

  Всеки, във Велинград, знае кой е Наско, кой е неговия гръб и какво влияние има сред ромите и мохамеданите във Велинградско (повечето от тях се препитават от дърводобив). Точно гласовете на циганските махали и мохамеданските села реши вота във Велинград, а тези дето спечелиха няма да позволят и косъм да падне от главата на Насо

OFF

Последно качено » Новини