Календар

Eвродепутатът Хамърщайн в България: „Ще направя всичко възможно за спирането на незаконното строителство на Рила“

Граждани за Рила съобщават от Паничище на 1 май 2008 г.
Зеленият евродепутат Дейвид Хамърщайн днес посети незаконното строителство на проекта „Паничище-Езерата-Кабул“ в Рила. На долна лифтова станция на незавършения още лифт х.Пионерска-х.Рилски езера той обеща на присъстващите местни хора и природозащитници пълното си лично съдействие за прекратяване на незаконното строителство.

„Ако е необходимо, ще дойда тук и ще се вържа с белезници за дърветата, докато не спре строителството“, възкликна евродепутатът. Г-н Хамърщайн е сред активните участници в една от най-успешните природозащитни кампании в ЕС през последните години, успяла да запази долината Роспуда в Полша.

Г-н Хамърщайн бе силно впечатлен от свлачищата и ерозията покрай незаконно разширения от Община Сапарева баня миналото лято път Паничище-х.Пионерска. Експертите от Коалицията "За да остане природа в България" констатираха, че незаконно изграденият път се срутва след топенето на снега. Свлачищата създават опасност за преминаващите пешеходци и автомобили - реки текат и на пътя падат дървета. Липсват дори елементарни противоерозионни мерки, вероятно поради бързането и липсата на контрол при строителството.

"Свлачищата по пътя Паничище - Пионерска ми напомнят писта Томба на Банско в ски зона Банско, където след всеки дъжд се свличат кал и камъни върху пътя Банско - х. Вихрен", сподели Цвета Христова от Екологично сдружение "За Земята".

Припомняме, че без оценка за въздействие върху околната среда и с публични средства община Сапарева баня построи двойно по-широк път на мястото на горския път Паничище - Пионерска, като част от склона бе изрязана и 6 дка от територията на Национален парк Рила бяха отнета. В момента силната ерозия предизвиква свлачища и срутване на огромни камъни върху пътя.

Дейвид Хамърщайн отбеляза, че депутатите в ЕП са запознати отблизо със скандалното строителство на Паничище и проектите за още седем ски курорта в Рила, както и с изключването на зоната Рила-буфер от Натура 2000. Голяма част от тях, с най-различна политическа принадлежност, са силно критични към случващото се в България.

В следващите дни от своето пътуване в България г-н Хамърщайн ще посети Черноморие и ще се запознае със свръхзастрояването и строителството в защитени територии като Природен парк Странджа, Ропотамо, Иракли, Камчийски пясъци, Калиакра.Повече снимки може да намерите на: http://forthenature.org/gallery/55

За контакти:
Вера Петканчин, Граждани за Рила – тел.0899 38 58 59
Васил Къдринов, Граждани за Рила - тел. 0889 032 954

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

1432 посещения

OFF

Последно качено » Новини