Календар

Българското правителство разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за Пирин

Българското правителство разпространява фалшиви новини за решението на ЮНЕСКО за ПиринРешението по никакъв начин не разрешава строителство в планината, плановете за управление трябва да се подлагат на екологична оценка

Решението на Комитета за световното наследство на ЮНЕСКО за Национален парк Пирин, което беше прието вчера, казва на българското правителство да спазва законите, да изпълнява решенията на българския съд и преди каквото и да е развитие в националния парк, да прави екологична оценка. Това решение е унизително, а не повод за гордост за управляващите. Валери Симеонов, с невиждан досега политически натиск успя да накара Комитета на ЮНЕСКО да оттегли категоричното експертно обвинение към българското екоминистерство за неизвършените досега екологични оценки на изменението на настоящия и на новия план за управление на Пирин. Същевременно не беше променено категоричното мнение на ЮНЕСКО за необходимостта от тези оценки, коментира коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“.

Коалицията „За да остане природа в България“ изразява своето възмущение от фалшивите новини от българското правителство:

Комитетът на ЮНЕСКО по никакъв начин не е разрешил строителство в Национален парк Пирин, нито е позволил разширяването на ски инфраструктурата.

Комитетът на ЮНЕСКО никъде не е заявил да не се извършва екологична оценка и да се оценяват парче по парче всички инвестиционни предложения за нови ски съоръжения.

Българското правителство е похарчило огромен обществен ресурс, за да убеждава международната общност чрез 11 държави извън Европейския съюз за необходимостта от по-нататъшно унищожаване на Национален парк Пирин в интерес на икономически кръгове, скрити зад офшорни компании, накратко - олигархия. А българското правителството можеше да служи за пример за отговорно отношение и за опазване на природното наследство на Пирин в интерес на цялото общество.

Ето защо коалицията „За да остане природа в България“ за пореден път настоява за оставката на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов. За това настояваме още от първите протести в защита на Национален парк Пирин след правителственото решение от декември 2017 г.

Какво представлява решението на ЮНЕСКО за Пирин?

Комитетът на ЮНЕСКО настоява за спешно провеждане на екологична оценка на всякакъв вид развитие в Национален парк Пирин и прилагане на стратегическо планиране, а не решения на парче. Тази екологична оценка трябва да включва и специфична оценка на потенциалните въздействия върху „изключителната световна ценност на обекта“, включително на потенциално развитие в обекта или неговата буферна зона (тя включва ски зоните Банско и Добринище).

Комитетът на ЮНЕСКО посочва, че за устройството на територията във връзка с промените в действащия план управление на Национален парк Пирин от декември 2017 е необходимо спешно да се направи екологична оценка, преди да се одобряват каквито и да е било нови дейности и проекти за развитие в буферната зона на обекта (тя включва ски зоните Банско и Добринище).

Също така препоръчва на България да не пристъпва към каквито и да е други промени в действащия план за управление на Национален парк Пирин, докато не приключи процедурата за екологична оценка на проекта за нов план за управление, който в момента е в съда.

Комитетът на ЮНЕСКО отказва да вземе решение по валидността на промените от декември 2017 г. в действащия план за управление на парка и оставя съда в България да реши този казус.

Повече информация:
- снимка: слайд от живото излъчване на обсъждането на Пирин в Комитета по световното наследство на ЮНЕСКО.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

10474 посещения 2 коментара

Коментари

 1. Еколог
  2018-06-30 09:53:13

  Паричкиии, всичко е за паричкиии

 2. Светла Сандова
  2018-06-30 09:34:29

  Защо е толкова нагъл този вицепремиер?
  Откъде се взеха толкова злоба към гражданското общество и толкова алчност у него?
  Него не го ли е майка раждала?
  Или е отроче на вълци?
  Той е срам за България!

OFF

Последно качено » Новини