Календар

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедент

Община Царево опитва да застрои плажа Силистар в Природен парк Странджа и да създаде опасен прецедентКоалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ предупреждава, че на извънредно заседание на общинския съвет на Царево днес ще се разгледа план за застрояване на Природен парк Странджа край плаж Силистар и на границата на едноименната защитена местност.

В рамките буквално на няколко дни е задвижена процедура за застрояване на 22 декара зад плаж Силистар на място, където преди години е имало постройки на местното ТКЗС. Цялата схема е опит да се прокара прецедент, от който впоследствие да се възползват и други собственици на имоти и така Силистар да бъде напълно застроен, потвърждават природозащитниците.

Защо цялата схема е незаконна?

Имотът се намира в Природен парк Странджа, който е и част от европейската екологична мрежа Натура 2000. Имотът не е бил планиран за застрояване от териториално-устройствения план (ТУП) на Община Царево от 1998 и от незаконно приетия общ устройствен план (ОУП) на община Царево от 2008 г., чието действие в момента е спряно, докато се изчаква актуализацията му спрямо българското и европейско законодателство.

Съгласно последния предложен вариант на ОУП от 2018 г., в района на Силистар не се предвижда никакво вилно строителство. Имотите са като новопредвидени в зона Ок – к – 8 Зона за къмпинги, каравани, бунгала и палатки. Но дори този неодобрен ОУП не е минал екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000.

Също така инвестиционният проект е в нарушение на наредба на регионалното министерство (МРРБ) да не се одобряват подробни устройствени планове (ПУП) на парче преди приемането на Общ устройствен план (ОУП) на Община Царево.

Коалицията „За да остане природа в България“ се обръща към министъра на околната среда и водите Нено Димов и главния прокурор Сотир Цацаров да предприемат необходимото да бъде спазено българското и европейско законодателство. Ако Община Царево действително приеме това решение днес, очакваме двете институции да обжалват решението й в съда в най-кратки срокове.

Природозащитниците припомнят случая „Златна перла“ с изградения незаконно ваканционен комплекс в Природен парк Странджа и община Царево, в който имоти бяха закупили дори британски и други чуждестранни граждани. След няколкогодишна сага и решения на съда комплексът беше разрушен.

снимка: Скица на имота на Силистар, на който ще се строи вилно селище. Източник: Агенцията по кадастър и Биволъ

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4253 посещения 2 коментара

Коментари

  1. Мани
    2018-08-28 07:33:00

    Това ли е новата фалшива новина, която се опитвате да тиражирате в опита да създавате конфликт без да реално да има такъв?

  2. Интересно
    2018-08-25 00:47:01

    Защо коалиционерите не се обръщат към принципала на природен парк Странджа, земеделския министър Румен Порожанов? Нали природните паркове се управляват и контролират от агенцията по горите, която е под шапката на земеделското министерство? И къде се снишава оня мишок-пенсионер, наближаващ 70-така, дето без конкурс го туриха за шеф на дирекцията на парка Странджа? Тази служба има ли изобщо някаква реална природозащитна дейност, или там само наши хора са уредени на държавна хранилка?!

OFF

Последно качено » Новини