Календар

Кафява мечка е убита и изхвърлена над с. Влахи

Кафява мечка е убита и изхвърлена над с. ВлахиОколо 8,00 ч. в петък сутринта над село Влахи (Пирин, 9 км. над Кресна), са чути изстрели. На обяд човек, минаващ през местността "Мършавел" е намерил убита мечка. На следващия ден представители на регионалната еко инспекция се отзовават на сигнала. Те стават свидетели на ужасяваща гледка - намират трупа на животното изхвърлен в река Косовска, с отрязани предни лапи, изкормен, с извадена жлъчка.

Еко експертите и полицаите, правили оглед на мястото, са установили, че животното е застреляно с три изстрела, трупът осакатен и е било подготвено за одиране, но явно нещо е подплашило убийците и трупът е бил изоставен.

Според специалисти месото от предните лапи е деликатес. Жлъчката се използва в източната медицина, но досага в България не е срещан подобен вид бракониерство.

Местните знаят, че мечката обитава района им. Неведнъж са намирали следи от нея, свидетелства Димитър Василев от Училище за природа в с. Влахи. Преди време са били нанесене щети на кошери в махала Въчковци, в близост до селотое не се знае дали тази мечка е била поблазнена от меда, но това е единственият случай, при който може да се говори за неудобство от съжителството с нея. Задвижена е процедура за възстановяване на загубите на пчеларите.

Кафявата мечка е защитен животински вид, включен в Приложение 3 на Закона за билологичното разнообразие /ЗБР/, както и в Приложение 1 на Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна SITES.

Според ЗБР всяка форма на умишлено улавяне или убиване на екземпляри от защитен вид се наказва с глоба до 5 000лв. за физически и до 10 000лв. за юридически лица

По случая е образувано досъдебно производство.

Снимки

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

12694 посещения

OFF

Последно качено » Новини