Календар

На фона на хотелската експанзия орязват площта на Ботаническата градина 18 пъти

Версиите за това какво ще се появи на нейно място са различни, като една е, че ще бъде възстановена напълно автентичността на обекта, а друга, че ще се възстанови манастир, потънал в морето. Засега обаче валят само хотели.
Източник: "Бизнес Медиa Груп“ АД, статията е на Ина Цветкова

Правителството реши, че 200 дка за Ботаническата градина в Балчик са й много, намалява ги на 11 дка.

Въпреки всички протести и дела които се водят, изникването като гъби на хотели и заведения по морската ни ивица си остава факт. Сега обаче Министерски съвет (МС) реши, че размерите на Ботаническата градина в Балчик са прекалено големи и постанови площта й да бъде намалена 18 пъти. Градината била държавна собственост и ще бъде намалена от 200 дка на 11 дка в стопанския двор към Балчишкия дворец, въпреки спечелените дела пред Върховния касационен и административен съд, заяви Красимир Косев, директор на Университетски Ботанически градини. Информацията, представена на Министерство на културата, е абсолютно невярна. Ведомството не е спечелило делата, а ги е загубило.

Във всички съдебни решения се потвърждават правата на Софийския университет върху Ботаническата градина в пълния им обем, заяви Косев. С проект на заповедта на МС, в която се посочва, че до месец градината трябва да бъде свита на 11 дка, се потъпква автономията както на Софийския университет, така и на създателя на градината академик Даки Йорданов. Изпълнителната власт показа, че не се интересува от решенията на съдебната власт, заяви директорът. След години съдебни дела между Министерство на културата и Ботаническата градина, решението е взето по целесъобразност.

Версиите за това какво ще се появи на нейно място са различни, като една е, че ще бъде възстановена напълно автентичността на обекта, а друга, че ще се възстанови манастир, потънал в морето. Засега обаче валят само хотели. Мястото което е предоставено за градината от 11 дка е крайно недостатъчно, а и 2/3 от него е асфалт, каза Косев.

Кактусовата колекция е втората по рода си в Европа, след тази в Монако. Всичко ще бъде унищожено, тъй като тя никога не е била експонирана в стопанския двор, а само в парковата част. Приходите от посещения, организирани от туроператори за миналата година, възлизат на 150 хил. лв. Печалбата от всички продадени билети бележи ръст от 30%, достигайки 600 хил. лв. Университетската Ботаническа градина участва съвместно със САЩ, Италия и Австрия в международен проект за обучение на стойност 700 хил. EUR, част от които са усвоени. Сключени са договори с над 50 туроператорски фирми за организиране на посещения, за които СУ може да бъде даден под съд за неизпълнение на договорите, обясни Косев.

Около 3 хил. вида растения се отглеждат в ботаническата градина в Балчик. В тях са включени около 800 рода и 35 семейства с голямо разнообразие. Могат да се видят екзотични растения, като едноцветна магнолии, бонбоненото дърво, древното гинкго и други. И всичко това ще трябва да се събере на 18 пъти по-малка площ, голяма част от него дори ще бъде погубена.

NEWS.BG: СУ завежда дело срещу решението за ботаническата градина

Сайт "Да спасим Ботаническата градина в Балчик!"

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

OFF

Последно качено » Новини