Календар

10.12.2009: Гражданско присъствие за България - свободна от ГМО зона!

10.12.2009: Гражданско присъствие за България - свободна от ГМО зона!Приятели, докато в Европа тече процес на частични или цялостни забрани за освобождаване на генетично модифицирани организми (ГМО) в околната среда, в България наблюдаваме обратното.

В четвъртък ще заседава комисия на Народното събрание, решаваща дали да се промени българското законодателство така, че да се допусне свободното разпространение и отглеждане на ГМО. Това е много стряскаща и опасна възможност предвид факта, че не е доказана безопасността от използването на ГМО, напротив – фактите говорят точно обратното.

За това е важно да бъдем за 1 час на гражданско присъствие, докато се решава съдбата на българската земя и разпространението на отровните генетично модифицирани организми (ГМО). Четвъртък, 10.12.2009 от 13.30, на площад "Независимост" (между Министерски съвет, Президентсвото и Народното събрани, пред бившия Партиен дом).

Разпространението на генно модифицирани култури и организми е много агресивна, монополистична и потенциално опасна практика, от която България трябва да бъде защитена.

Има опасност храната, която ядем, водата, която пием, и земята, от която живеем, да бъде натровена и променена безвъзвратно!

Отбелязваме факта, че е невъзможно съвместното съществуване на ГМ и не-ГМ култури – конвенционални и биологични, както и осъществяване на контрол при ГМ култури в открити пространства в условията на земеделското производство.

Елате, докато заседава комисията, за да покажем, че искаме България да е зона, свободна от ГМО.

Подробности и становища за предстоящата опасност.

Можете да подпишете петиция

Надяваме се в четвъртък (10.12.09) да отделите един час (от 13.30), за да сме заедно, когато се решава бъдещето ни по толкова сериозен въпрос.

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

6036 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Светла Николова
  2010-01-05 17:27:21

  Петицията е срещу само една царевица, защото това е изискването на Европейската директива: Да се разглежда всеки отделен случай. Не може да се забраняват всички ГМ култури, а всеки отделен случай, т.е. всеки отделен ГМ хибрид. Тъй като в ЕС е разрешен само хибрида царевица на Монсанто МОН810, е възможно да се забрани само този хибрид. Нито едно друго ГМ растение не е разрешено за отглеждане в ЕС.

 2. Йорданка
  2010-01-05 13:26:14

  Здравейте, до колкото знам този царевичен хибрид е единственото ГМО растение, което е разрешено да се отглежда в някои държави на Европейския съюз. Т.е. ако забраним него, забраняваме ГМО - защото сме на територията на Европейския съюз. Въпреки това се оказа, че нашите управляващи имат доста по-големи амбиции и наистина искат да разрешат много повече ГМО култури, включително типично български - като например маслодайната роза.

 3. drealist
  2010-01-04 10:16:39

  Защо петицията е само срещу точно една царевица, а не срещу ГМО в земеделието като цяло?

OFF