Календар

Още лобистки текстове влизат в комисия за второ четене на промените в Закона за горите

Още лобистки текстове влизат в комисия за второ четене на промените в Закона за горитеСофия, 28 март 2012 г. – Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” предупреждава, че в момента в Комисията по земеделие и гори в Народното събрание се разглежда на второ четене промените в Закона за горите, които поставят на карта бъдещето на голяма част от българските гори. Освен проблемните текстове, за които природозащитниците сигнализират от декември 2011 г. насам, сега са включени още лобистки изменения и допълнения.

Някои от текстовете са дори по-страшни от приетите на първо четене. Например, върнат е текст, който отпадна преди години, който дава възможност горите до 2 ха да се ползват без горскостопански програми. Благодарение на такъв текст се изсякоха до голо почти всички частни гори из равнинните области на страната и в Стара планина.

И още: председателят на комисията по земеделие Десислава Танева и нейният заместник, Емил Димитров, са внесли текст, който предвижда още строителство без изключване от горски фонд – този път към просеките за лифтовете и влековете са добавени горните и долните им станции и съпътстващата инфраструктура.

Експерти на коалицията „За да остане природа в България” изпратиха на депутатите още преди месец и половина предложения за изменения на Закона за горите, чийто смисъл е:

- да не се разрешава застрояването на държавните гори в защитените територии от частни лица. Нека не променяме една 80-годишна традиция;

- да не се поощрява съществуването на "гори на хартия". Ако някой иска да застроява една гора, нека следва процедурата, но тази територия да не се води повече гора;

- строителството на нови курорти да се разрешава само след областен план за развитие на горите или общ устройствен план. Нека не позволяваме с горите да се случи това, което се случи по Черноморието – бетониране, основано само на подробни устройствени планове;

- всяко ползване на горите държавна собственост да се заплаща, включително за заградените ловни територии. Безплатен обяд не трябва да има, особено за сметка на обществен ресурс;

- да не се въвеждат мерки, които поощряват изсичането на горите. Целта на закона е да опазим гората;

- да не може да се удължават с административно решение сроковете за ловуване. Във всички закони за лова досега това е решавано от Народното събрание.

Междувременно граждани създадоха във фейсбук събитието: „ФЛАШ МОБ Искате от нас да си мълчим за беззаконието и ние ще мълчим, но ще действаме” (https://www.facebook.com/events/139820486146590) То ще се състои на централно софийско кръстовище днес от 18,30 ч., ако Комисията по земеделието и горите приеме на второ четене промените в Закона за горите без никакви корекции в полза на обществото.

Допълнителна информация:
- Проектите за изменение на Закона за горите от първо четене

- Алтернативните предложения на коалиция „За да остане природа в България”

- Какъв е проблемът с промените в Закона за горите

- Популярни лица от сцената и екрана казват в три кратки клипчета своето мнение за горите и това, което всеки може да предприеме

Facebook Twitter LinkedIn Digg Delicious Stumbleupon

4176 посещения 3 коментара

Коментари

 1. Самуил
  2012-03-29 00:22:04

  Ще дойде ден и ГЕРБ и Бонго ще бъдат обявени официално като палачите на България. Ще бъдат заклеймени завинаги и ще бъдат обявени за престъпници спрямо природата ни!!

 2. Свидетел
  2012-03-28 18:29:30

  Разказ за заседанието днес от свидетел: ГЕРБ и независимите депутати гласуват под строй и анблок. Аргументите на експертите лесовъди, природозащитници за тях не значат нищо! Лесовъдите: "Събирате брадвата, марката и контрола! Това е същото все едно полицията, следствието, прокуратурата и съда да станат едно!" Тома Белев: "Вие осребрявате заменките и вкарвате дискриминационни разпоредби." Опозицията започва да напуска скандалното заседание! Председателката на комисията ЗАБРАНИ НА ГРАЖДАНИТЕ ДА СЕ ИЗКАЗВАТ!Скандалът е невъобразим! До момента се приеха поправки, които връщат стари текстове, отменяни преди години! Приеха се: Гори до 2 хектара да се секат без лесоустройствени планове! Застрояването без изключване от горския фонд да важи не само за ски писти, влекове и лифтове, а за всякакви други строежи включително СТАДИОНИ, СГРАДИ, ВЕЦОВЕ и какво ли не още! Вкараха АТВ-тата и спортните мотори в горите и още други!

 3. За Витоша
  2012-03-28 15:52:41

  Ще има фалшмоб днес: https://www.facebook.com/events/139820486146590/

OFF

Последно качено » Новини