13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв за опазване на вековните дървета в България

30 Апр. 2024
138
Байк и Рън за Чепън
13-тата годишнина на надпреварата бе повратен момент в развитието й - за първи път събитието се проведе в двудневен формат в отговор на очакванията към състезателна проява от този ранг.  На 27 април се състезаваха колоездачите, а на 28 април -  бегачите и дуатлонистите. Промяната, топло приветствана от участниците,  даде очакваните резултати - повече сигурност по трасетата, по-малко трафик и рискови ситуации за велосипедистите и бегачите.

Tази година интерес предизвика вело дисциплината с най-дълга дистанция и 1900 м положителна денивелация 66 km XCM, в която се състезаваха колоездачи с лиценз към Българска федерация по колоездене. Тя консолидира окончателно усилията за завръщане на надпреварата в календара и годишната ранглиста на БФК, започнати с помощта на клуб “Велораптор”, а победител в нея в категорията Мъже Masters 40+ стана самият Калин Русев, основател на клуб “Велораптор”.

Със стартовите си такси регистриралите се за събитието 600 участници събраха общо 3000 лв, които ще бъдат дарени на Асоциация на парковете в България в полза на кампанията “Да съхраним вековните дървета в България”. Под надслов “Адреналин с кауза” за пета поредна година “Байк и рън за Чепън” избра да подкрепи инициатива, която има дългосрочно значение в опазването на локалните екосистеми, далеч отвъд границите на един човешки живот.

Паралелно с “Байк и рън за Чепън” се проведе и състезанието за най-малките - “ Мини Байк и рън за Чепън”. В него се включиха 76 деца като най-малките бяха 2-3 годишни. Въжена люлка и надуваем замък бяха атракционите, осигурени за тях от община Драгоман. От СДП “Балкани” пък организираха няколко разходки с водач за любопитните да се запознаят с богатата флора и фауна на Драгоманското блато.

Организаторите на “Байк и рън за Чепън” благодарят на партньорите, подкрепили събитието по един или друг начин  - Subaru България, Karcher, AquaMatrix, Abopharma, Doppelherz, Хармоника, Skullcandy, Epic Bike Shop, Backbar, Енергия от ядки, Sponser, бира Айляк, Red Bull, Deuter, Buff, Sigg, Julbo, Grangers, Coca-Cola, както и на Mинистерството на туризма.

Благодарности на Race Timing BG за акуратното времеизмерване.
Благодарности и за емоционалното заснемане на KrisoK Photography & Victor Troyanov Photography и техните екипи.