Новини

НП "Централен Балкан"
06 Юни 2024
141
Субсидията за мярката “Пасторализъм” вече трети финансов период изкуствено концентрира хиляди едри породи крави в националните паркове с всички екологични последствия. Затова природозащитните организации се обърнаха с писмо към Министерство на земеделието и храните с искане за нейното прекратяване.
червен аполон
23 Май 2024
178
Експерти от WWF и природозащитната коалиция "За да остане природа в България" направиха преглед на резултатите на дейностите, финансирани по оста „Натура и биоразнообразие“ по приключилата програма „Околна среда“.

Прегледът показва, че средствата по програмата не са усвоени изцяло, въпреки наличието на големи природозащитни дефицити, около 30 милиона лева са пренасочени. Експертите препоръчват тази грешка да не се допуска отново при изпълнение на новата програма „Околна среда 2021 - 2027“. В момента все още има време средствата да се планират адекватно.

Системна е липсата на прозрачност за изпълнените дейности и резултатите от тях по част от проектите - липсва информация къде и какво е свършено, както и кои са местообитанията, които са опазени или възстановени по даден проект.

Има и проблеми с качеството на някои проекти и контрола на допустимите дейности по тях. Например горско държавно предприятие залесява с чужди видове.

В други природозащитни проекти мащабно се финансират дейности с неясна или спорна природозащитна полза, като строежи на пътища или на фотоволтаици в частно стопанство.

Към всяка от различните групи проблеми авторите на прегледа дават и препоръки за избягването му в бъдеще.

В текста са представени и най-големите ползватели на средства по приоритетна ос "Натура 2000 и биоразнообразие", като се обръща внимание, че чрез директните бенефициенти голямата част от средствата достигат до едни и същи фирми - подизпълнители
22 май
Елате да отпразнуваме заедно най-голямото ни богатство - съхраненото биоразнообразие, а и да изпратим на вълнуващо приключение по Балканския Зелен пояс нашия колега - пътешественика Петър Ванев!
"Хижа на годината" 2024
08 Май 2024
189
На 16 май 2024 г. С пресконференция и парти в Кино Кабана ще бъде даден официалният старт на тазгодишната кампания “Хижа на годината”, съвместна инициатива на 360mag.bg и Български туристически съюз.
Байк и Рън за Чепън
30 Апр. 2024
290
372 колоездачи, 192 бегачи и 19 дуатлонисти взеха участие в 13-ия Байк и Рън за Чепън  в района на Драгоман и Чепън планина през изминалия уикенд, съобщават организаторите от магазини “Стената” и Община Драгоман.
Иван Христов, теренна работа
Експерти от неправителствени и научни организации, подкрепени от отговорните  институции, ще проучват възможността за премахване на излезли от употреба и/или прекомерно увреждащи околната среда преградни хидротехнически съоръжения по реките от басейна на река Янтра.
президентство
23 Апр. 2024
384
Коалиция “За да остане природа в България” изпрати до Президента Румен Радев писмо с искането за налагане на частично вето върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите