Солидарно

Класната стая на ученици с увреден слух по случай 1 юни бе в националния парк „Централен Балкан“
02 Юни 2016
6179
На 1 юни 15 ученици от училището за деца с увреден слух „Проф. Дечо Денев“ отпразнуваха своя празник сред природата. Този ден бе различен от всички останали учебни дни, защото бе свързан с приключения. А истинското учене е и забавление.
Търговското споразумение между ЕС и САЩ поставя под сериозен риск европейското земеделие
Спорната търговска сделка (ТТИП), която се договаря между ЕС и САЩ може да срине европейското селско стопанство, открива нов доклад, публикуван от За Земята на български език. Докладът "Предателството на фермерите в ЕС“ е преглед и анализ на проучванията, проведени в рамките на ЕС и САЩ относно въздействието на Трансатлантическото търговско и инвестиционно споразумение (ТТИП/TTIP). Изводите от него са, че ТТИП ще увеличи значително вноса от САЩ, докато за производителите от ЕС ползите ще са много по-малко. Проучванията предвиждат спад до 0.8% на приноса на земеделието в БВП на ЕС, а за САЩ прогнозите са за увеличение с 1,9%, с което нетна търговска полза за американската страна ще бъде над 4 милиарда евро. [1">
ДПП 'Врачански Балкан' представя сборник  'Фаунистично разнообразие на Природен парк Врачански Балкан'
На 18 май 2016 г Национален природонаучен музей София, списание ZooNotes и Дирекция на Природен парк "Врачански Балкан" ще представят сборник “Фаунистично разнообразие на Природен парк „Врачански Балкан”.
Един тон отпадъци извадиха водолази от морето край Света Анастасия
17 Май 2016
6431
С близо тон отпадъци е по-чисто морето край Бургас. Заслугата за това е на водолазите от клуб „Приятели на морето“, които използваха почивния ден, за да почистят дъното на остров Света Анастасия.
Да бягаш по най-дългия плаж в България
17 Май 2016
6623
Доброволци чистят ивицата между Камчия и Шкорпиловци, а след това се състезават по нея

Най-дългият плаж в България има потенциал да се превърне в нова туристическа емблема на страната, убедени са организаторите на състезанието по бягане „Камчийски пясъци“. В последните две десетилетия България се възприема като дестинация за евтин неустойчив туризъм, чийто символ е едно презастроено Черноморие. Има още няколко незасегнати от бурното строителство плажове и, за щастие, сред тях е и най-дългият – този между курортен комплекс Камчия и Шкорпиловци, посочиха на пресконференция в сряда членовете на клуб „Зелена стъпка“, които организират събитието заедно с генералния спонсор “Идеал Стандарт”.
„Покажи ми дивото“ – стартира кампания за набиране на средства за образование на открито
Нашите деца имат нужда от игри и образователни занимания на открито. Това са заключенията на не малко сходни проучвания през последните години.

Повече от 50% от децата в Англия в днешно време играят навън по-рядко от веднъж седмично. Двадесет и осем процента от тях не са били на разходка в природата през изминалата година, 21% никога не са били във ферма и 20% никога не са се качвали на дърво твърди проучване направено за телевизионен канал на острова. Дори и тези цифри да са по-ниски за България, малкото време прекарано на открито е световен проблем.
Мрежата за неформално образование за устойчиво развитие „Златен орех“ започва работа
06 Апр. 2016
6657
Над 80 души от цялата страна присъстваха на старта на първата в България мрежа за неформалното образование за устойчиво развитие, който бе официално отбелязан на 1 април 2016 г. в София с провеждането на „Неформална работилница „Златен орех“ – инструменти за образование за устойчиво развитие“. Събитието даде възможност на професионалисти от областта на традиционното и неформално образование да обменят контакти и опит по време на това своеобразно първо събиране на мрежата на живо.
Ядрени белези: дългосрочното наследство на Чернобил и Фукушима
Ядрените катастрофи в Чернобил и Фукушима продължават да имат сериозно влияние върху всекидневния живот на милиони хора. Това показва новият доклад на „Грийнпийс” - „Ядрени белези: дълготрайното наследство на Чернобил и Фукушима”. Докладът обединява научни данни, разкази на очевидци и мониторинг на радиацията, извършен от „Грийнпийс” в Япония, Украйна и Русия.
WWF и Кино Арена с благотворителна прожекция на Кунг-Фу Панда 3
WWF България
09 Март 2016
3241
Тази година две световноизвестни панди обединяват усилия, за да опазят дома на хиляди застрашени животни по цял свят. Кунг-фу пандата Поу се присъединява към пандата на международната природозащитна организация WWF и заедно помагат за създаването на хармония между хората и природата.
Шествие за правосъдие - 27 февруари, 12 часа
25 Фев. 2016
2768
Инициативата "Правосъдие за всеки" организира протест в защита на съдебната реформа на 27 февруари от 12 часа пред съдебната палата.
Фейсбук събитие: https://www.facebook.com/events/1751113215116921/

Блиц конкурс за кратък еко-комикс със срок до 29 февруари
25 Фев. 2016
2225
До 29 февруари 2016 г. инициатива "Зелени закони" провежда конкурс за кратък еко-комикс. Конкурсът цели да разясни най-важните проблеми в българската политика за околна среда, по които експертите на "Зелени закони" работят, както и да помогне за по-активно участие на гражданите и институциите за решаването на тези проблеми. Смятаме, че форматът от кратък комикс (разказ на история в до 4 картинки) ще е най-късият път за информиране на широката общественост и за послание към институциите.
Стартира DMS кампания за набиране на средства “Достъпното блато“
Сдружение за дива природа „Балкани“ открива DMS кампания за набиране на средства за възстановяване на дървената пътека в Драгоманското блато. DMS е част от инициативата „Достъпното блато“ за изграждане на нови 100 м от маршрута за посетители във влажната зона. Наколната пътека е изградена и се поддържа чрез дарения и доброволчески труд вече 12 години, а достъпът за деца и възрастни винаги е бил безплатен. За да подкрепите кампанията, изпратете SMS с текст на латиница DMS BLATO на номер 17 777 (за абонаменти на Telenor, Vivacom и Mtel).
Започва конкурсът на За Земята „Скритият живот на вещите“
Започва конкурсът на Екологично сдружение За Земята „Скритият живот на вещите“, с който целим да хвърлим повече светлина върху невидимия живот на продуктите и да покажем резултата от прекомерното пилеене на ресурси. Конкурсът за еко тениски, плакати и торбички започва от днес, 2-ви февруари и е с продължителност един месец ( до 2-ри март 2016 г.)
Конкурс 'Влез в час с уроците на природата'
Първата в България мрежа за образование за устойчиво развитие, осъществявано чрез методите на неформалното образование, „Златен орех“, стартира национален конкурс „Влез в час с уроците на природата“. Темата е насочена към опазването на околната среда и ролята на човека, а в състезанието могат да се включат ученици, учители, нестопански организации и представители на социално отговорния бизнес. Наградите за победителите са повече от привлекателни - обучителен уикенд в „Училище сред природата” в с. Гудевица, общ. Смолян и в младежкия еколагер в с. Очин дол, общ. Мездра.
Храна за боклука или храна за чинията? Възможен ли е обяд без отпадъци на следващия курс на „Училища за готвене“?
След празничните изобилия и разточителства от храна на третия ни курс „Как да си направим обяд без отпадъци?“ ще споделим с вас нашите идеи и предложения за това как да намалим ненужното прахосване на храна. Курсът ще се проведе на 17-ти януари (неделя), от 14ч. Наши домакини този път ще са ресторант за сезонна кухня „Багри“, а ние от За Земята ще се включим с информация за хранителните отпадъци – как да ги намалим и компостираме част от тях. Заедно ще приготвим обяд без отпадъци (или поне с минимални такива), като за целта ще използваме продукти, останали в кухнята на ресторанта, но напълно подходящи, вкусни и годни за употреба. Повече информация и формата за записване за курса може да намерите тук.
Фондация „ханна” съхрани топлината за деца с увреждания в зимните месеци
Екипът на фондация „Ханна” в столицата се постара да запази топлината в центъра си за социална рехабилитация и интеграция на деца с увреждания. Доброволци се погрижиха за здравето и уюта на 40 деца до 7-годишна възраст и техните семейства като подобриха помещенията и намалиха използваната енергия за отопление чрез частична термоизолация на стените и прозорците с ефективни природосъобразни материали.
Бежанци от центъра „военна рампа” се грижат за обществена пермакултурна градина
Бежанците от центъра за настаняване „Военна рампа” участваха в поддръжката на обществена пермакултурна градина за плодове и зеленчуци в Община Витоша, София. Те работиха заедно с жителите на квартала през лятото и есента, но проектът е дългосрочен и догодина ще се възобнови на пълни обороти.
Над 70 човека за един ден подкрепиха Пирин, Рила и Витоша като се снимаха с посланията на дядо Коледа и неговите борчета
06 Яну. 2016
1833
Малко преди светлият празник дядо Коледа остави временно работилницата с подаръци, за да помогне на пет борчета от Пирин, Рила и Витоша в мисията им да защитят своите планини. В рамките на един следобед Софиянци и гости на столицата се срещнаха с борчетата, които им разказаха за своя живот, грижите и страховете си, свързани с промените, които настъпват в нашите планини. Всяко от тях носеше своето послание към хората. Едно от посланията гласеше „Пожелавам си природа! Пожелавам си живот!“, а друго пожелаваше – „Нека спасяването на горите бъде нашето коледно чудо.“