ЕК предлага премахване на регулациите за новото поколение генетично модифицирани растения !!!

08 Ноем. 2023
426
ГМО-НГТ

На 05.07.2023 Европейската комисия публикува законодателното си предложение за премахване на регулациите за новото поколение генетично модифицирани растения - нови ГМО или така наречените "нови геномни техники" (НГТ). Предложението премахва изискванията за етикетиране, проверките за безопасност и всякакъв вид процедури за отговорност за новите ГМО.

"Ако Комисията на ЕС постигне своето, потребителите, земеделските производители и преработвателите на храни вече няма да имат прозрачност дали растенията и храните, които отглеждат, купуват и консумират, съдържат нови ГМО или не. Ужасяващо е да се види, че Комисията по същество казва, че рисковете от освобождаването на неизпитани нови ГМО в нашите полета и храна не се поемат от агробизнеса, а от потребителите, фермерите и природата." казва д-р Светла Николова от сдружение Агролинк.

Затова Коалиция "За да остане природа в България", заедно с Асоциация "Биопродукти", Асоциация на българските села, Обединен пчеларски съюз, Национален съюз на градинарите в България, Асоциация на овощарите в България, Българска асоциация на производителите на оранжерийна продукция, Национална био асоциация, Добруджански овощарски съюз и Българска Асоциация на малинопроизводителите изпратихме отворено писмо до министър-председателя, министрите на земеделието и околната среда с искане българското правителство да НЕ подкрепи премахването на регулациите! 

https://forthenature.org/otvoreno-pismo-nastoyavame-balgarskoto-pravitelstvo-da-ne-podkrepi-premahvaneto-na-regulatsiite-za-novite-genomni-tehniki-ngt--1-9292