Граждански и браншови организации представят на кръгла маса обща позиция срещу новите ГМО

03 Яну. 2024
401
GMO

На 11.12.2023 министрите на земеделието на Европейския съюз не приеха предложението на ЕК за новото поколение генетично модифицирани растения (или т.н. "нови геномни техники" или NGT) да бъдат извън проверките и оценките на риска. Очевидната липса на подкрепа от страна на министрите е предупреждение към законодателите, че изключването на новите ГМО от действащите правила на ЕС за ГМО ще наводни европейските полета с патентовани нови генетично модифицирани семена и ще увеличи монополите в селскостопанския сектор.

На 11.01.2024 г. предстои ново гласуване в Брюксел. Девет страни-членки на ЕС категорично заявиха своята позиция против премахването на контрола на новите ГМО и проекта за регламент – Австрия, Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Словакия, Словения, Кипър, Малта. България е все още с неясна позиция.

Десетки български граждански организации и личности, представители на различни сфери от българското общество ще представят на българските политици своята Обща Позиция и ще защитят правото си на избор какви семена да ползват при производството, достойнството на българската земеделска наука, както и с каква храна да хранят себе си и децата си, правото да живеят сред природа с богато биоразнообразие и да ползват семената останали от дедите им – най-ценното наследство и завет за бъдещето!

Кога: 05.01.2024, 12 часа

Къде: БТА, бул. „Цариградско щосе“, София

Участници: български депутати в Европейския парламент, депутати от Народното събрание, Министерството на земеделието и Министерството на околната среда, представители на граждански и браншови организации, учени, лекари, адвокати, потребители.
 
Обща позиция срещу предложението на ЕК за нов регламент относно растения, получени чрез нови геномни техники и произведените от тях храни и фуражи и изменящ Регламент (ЕС) 2017/625
121.45 KB (pdf) Свали