Коалиция “За да остане природа в България” призова министерство на земеделието за спирането на субсидираната паша в националните паркове още сега

06 Юни 2024
141
НП "Централен Балкан"

Субсидията за мярката “Пасторализъм” вече трети финансов период изкуствено концентрира хиляди едри породи крави в националните паркове с всички екологични последствия.  На работна дискусия1 миналата седмица за проблемите на пашата в националните паркове, с участници от МЗХ, МОСВ, животновъдни и природозащитни организации, различните заинтересовани страни имаха различни предложения как да бъдат решени проблемите, но имаше пълно единодушие, че настоящите проблеми са следствие от интервенцията „Пасторализъм“. Затова природозащитните организации се обърнаха с писмо към Министерство на земеделието и храните с искане за  нейното прекратяване.

Важно е да се отбележи, че мярката “Пасторализъм” е разписана от Министерство на земеделието. Министерство на околната среда и водите упражнява законовите си задължения за контрол и защита на защитените територии. Това изисква при проблема с преизпасване, изпотъпкване на тревни местообитания,  замърсяване на извори и ледниковите езера в националните паркове,  да се вземат мерки. Те са заложени в становището по екологична оценка на Стратегическия план за земеделието и годишните планове за паша на дирекциите на националните паркове.

През изминалите дни бяха разпространени редица некоректни твърдения. За това е важно да станат ясни фактите:
 

  • Ограниченията за надморската височина извън националните паркове засягат прилагането на мярката „пасторализъм“, а не пашата въобще. Няма забрана за паша над 1500 м., има само липса на субсидия. Вижте становището по ЕО на стратегическия план2.
  • Субсидията се финансира от европейски и национални средства, тоест с публични пари. Няма как публичните пари да се дават, за да се уврежда българско природно наследство. Не може да искаш публични пари, но да не спазваш публичните правила.
  • Твърдението, че чиновници от екоминистерството лишават животновъдите от поминък е невярно: Пашуващите крави само в НП Рила са се увеличили от 661 през 2007 до 8338 през 2022. Важен е въпросът къде са били тези 8 хиляди крави през 2007 г преди прилагането на мярката? Възможните отговори са два - или са пашували извън парковете, или животновъдите не са имали толкова животни и са ги придобили в последствие само заради мярката “пасторализъм”. И в двата случая изводът е, че или има достатъчно места извън парковете, или мярката създава изкуствено концентриране на животни точно в националните паркове.
  • Министерство на земеделието очевидно не е видяло проблем с ограниченията в мярката, защото никой не е обжалвал становището по екологична оценка на Земеделския план.


Ако животновъдите искат да защитят пасищата следва да са активни при проблемите с разораването на пасищата и застрояването им с фотоволтаици.

1. https://www.bta.bg/bg/news/economy/677688-za-rabotna-sreshta-na-koyato-da-badat-obsadeni-predlozheniyata-po-godishniya-pl

2. Становището по ЕО на стратегическия план

Позиция спиране пасторализъм 6.6.2024
121.12 KB (pdf) Свали