Над 5 хиляди българи и змей от бутилки, кенчета и банкноти поискаха депозитна система без отлагане

Депозитна система

Доброволци на екологично сдружение „За Земята” се събраха пред Министерството на околната среда и водите, за да внесат призив за бързо въвеждане на депозитна система у нас, подкрепен от над пет хиляди души. Броят им нарастна главоломно за последните 24 часа на подписката. В събитието участваше и змей, направен от бутилки, кенчета и банкноти, който символизира огромната ежедневна загуба на рециклируеми материали и обществени средства поради неефективното разделно събиране в България. Решението на проблема, доказано в над 50 страни и региони по света, е депозитна система, в която при покупка на напитка потребителите плащат малка сума (депозит) за опаковката, която им се възстановява при връщане на празната опаковка в магазин. 

Призивът, внесен в МОСВ, включва следните искания: бързо въвеждане депозитна система за опаковките за напитки от стъкло, метал и пластмаса, определяне на задължителна национална квота за опаковки за напитки, които се пълнят и използват многократно, от най-малко 50 % до 2030 г., разширяване на системите за възвръщаем депозит за чаши и кутии за храна за многократна употреба - например по време на събития и фестивали, както и в ресторанти и кафетерии. 

Броят на депозитните системи по света постоянно расте: шестнадесет страни в Европа вече имат действащи депозитни системи, а още девет европейски държави са в процес на въвеждането на такива, включително Шотландия и Англия, Малта, Португалия, Австрия, Турция, Сърбия. Изоставането на България в този процес означава продължаване на излишните разходи и щети за околната среда и здравето на хората.

За съжаление вече повече от десет години Министерството на околната среда и водите бави необходимите законови промени за въвеждането на депозитна система у нас. “, казва Евгения Ташева от екип Нулеви отпадъци на „За Земята“. Междувременно само за една година в България около един милиард пластмасови бутилки се изхвърлят извън определените места. Всеки ден разхищаваме близо 3 милиона бутилки, които не са събрани разделно — една част от тях попада в природата, друга част се изгаря в тецове и циментови заводи, а останалото отива в сметищата без възможност за рециклиране. Тези рециклируеми материали не само са завинаги загубени за икономиката, но водят до загуба и на обществени средства, тъй като се налага общините да харчат огромни суми за почистването, а после и за депонирането или изгарянето на бутилките - дейности, които са скъпи и вредни за здравето и околната среда. Нерециклираните бутилки са част от причината от 2021 г. България да плаща от държавния бюджет над 44 милиона лева годишен данък към Европейския съюз въз основа на количеството нерециклирани пластмасови опаковки. 

Цветните контейнери за разделно събиране са рядкост дори в големи градове и курорти, а в селата изобщо липсват. От друга страна в почти всяко населено място в страната има магазин, който предлага напитки. Връщането на опаковки срещу депозит в магазините ще създаде още един много достъпен начин за участие в разделното събиране и ще даде пряк финансов стимул на потребителите да допринасят за рециклирането. Депозитните системи по цял свят се радват на над 80% обществена подкрепа. Национално представителна извадка на общественото мнение от февруари 2024 г. показва, че 69% от отговорилите са готови да връщат празните опаковки в магазина срещу депозит, като очакваната сума е около 20 стотинки.

Спешни депозитни системи


Снимки ТУК