Онлайн обучение за активни граждани преподава изкуството за разказване на истории

09 Ноем. 2023
192
Storytelling for activists Alex Nikolov
????Как да разкажем за сложен проблем, така че други хора да поискат да ни помогнат в разрешаването му?
Това е вечният въпрос, пред който се изправя всеки активен човек, сблъскал се с някаква несправедливост. Особено такива свързани с опазването на природата.
???? Ако тръгнем по пътя на емоцията и говорим разпалено за красотата на определено място, за чувството, което ни носи, за поезията в полета на дадена птица, рискуваме да ни сметнат за романтици, реещи се в облаците, без реална представа от света наоколо и да ни оставят да се борим с вятърните си мелници.
????Ако пък имаме другия подход и много разпалено и аргументирано изложим огромен списък от законови нарушения, цитираме членове и алинеи, говорим за Европейско законодателство, за ратифицирани споразумения, директиви и прочие правни термини, рискуваме хората да се объркат в този сложен лабиринт от думи, чието значение не знаят и да се откажат да ни помагат, защото това ги натоварва. А в крайна сметка всички искаме животът ни да е по-лесен и по-добър, а не по-сложен.
????️Тук идва популярната чуждица сторителинг или умението да разказваме истории.
- откъде да започнем,
- как да направим проучване по проблема, който ни вълнува,
- какво да търсим, за да сглобим цялата картина в главата си
- и колко точно емоции и факти да представим пред хората, които искаме да ни подкрепят
???? ????Това са част от въпросите, на които на 16 ноември ще отговори Александър Николов - част от екипа на Българска фондация Биоразнообразие, стипендиант на Кралското фотографско общество, TEDx лектор и носител на наградите “Журналист на годината” на БХК, “Сайт на годината” и “Героите” на Time Heroes.
????Той ще се спре и върху важни теми за визуалното представяне на даден проблем, позиционирането в социалните мрежи и правилния подход към медиите, така че да ги направим свои съюзници в битките.
Обучението е подходящо както за хора, които активно са защитавали или защитават своя кауза, така и за експерти и работещи в граждански организации, които ежедневно се сблъскват с неразбиране или неглижиране на важните за тях теми. Участието е напълно безплатно след регистрация в платформата Zoom. Организаторите ще се свържат с вас с детайли за включване.
.
.
.
Обучението „Сторителинг - разказване на истории за активни граждани“ е част от проекта „Природата няма глас, тя има нас“. Той цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената Коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни. Проектът „Природата няма глас, тя има нас“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ „Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.Цялата отговорност за обучението се носи изцяло от Българска фондация Биоразнообразие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че това обучение отразява позицията на Европейското икономическо пространство и оператора Активни граждани.