Отворено писмо: Настояваме за забрана на глифозат съдържащите хербициди

06 Окт. 2023
3119
Глифозат

На 13.10.2023г. в Брюксел ще се проведе среща на представители на 27-те страни членки за гласуване на предложението на ЕК за разрешаване употребата на хербицида глифозат до 2033 година.

Много страни от ЕС вече са се обявили против това удължаване, а неотдавнашно проучване, проведено от експерти токсиколози, разкри, че ECHA е отхвърлила важни констатации за канцерогенност и е пренебрегнала доказателства, че глифозатът предизвиква оксидативен стрес - признат механизъм, който може да доведе до рак. 

Експертна среща в Парламента на ЕС тази седмица разкри, че в работата на ECHA и EFSA има още няколко важни недостатъка. Генотоксичността, канцерогенността, невротоксичността, увреждането на чревния микробиом и много много вредни ефекти върху почвата, водата и биоразнообразието не са оценени правилно. 

Коалиция "За да остане природа в България", заедно с Фондация Биоселена , Българска асоциация биопродукти , Асоциация на българските села – selo.bg, Обединен пчеларски съюз, Национален съюз на градинарите в България http://www.bnhu.bg настояваме българското правителство да забрани глифозат съдържащите хербициди и да се присъедини към страните, които защитават здравето на хората и околната среда.

Повече вижте в отвореното ни писмо - https://forthenature.org/otvoreno-pismo-nastoyavame-za-zabrana-na-glifozat-sadarzhashtite-herbitsidi-1-9280