С младежката си програма за иновации WWF насърчава бъдещето на България

WWF България
15 Дек. 2023
176
wwf
Младежки хакатони, еко идеи и любопитни прототипи. Всичко това е част от работата на природозащитната организация WWF от 2020 г. насам. Panda Labs е младежката програма на WWF за зелени иновации. Тя дава възможност на млади хора от цялата страна да се включат в борбата с едни от най-належащите екологични проблеми в заобикалящата ни среда. Програмата насърчава ученици и студенти да разгърнат своя потенциал и с помощта на изявени ментори да се превърнат в природозащитници, иноватори, инженери и предприемачи.
 
С кампанията си „Подари природа. За нашето бъдеще“ WWF разказва повече за Panda Labs.
 
Повече от 500 младежи са преминали през Panda Labs само за няколко години в опит да намерят решение на наболели казуси като тези:
 
  • Разхищението на храна – данните сочат, че 40% от храната, произведена в световен мащаб, се изхвърля;
  • Летните жеги в градска среда – според експертите големите градове обичайно са с до 10-15 градуса по-горещи от заобикалящите ги райони, което застрашава живота на хората и предизвиква икономически щети;
  • Ограничаването на разпространението на микропластмаса, която откриваме във водата, която пием, и храната, която ядем.
По време на програмата участниците имат подкрепата на предишни финалисти, научни експерти и опитни предприемачи, които им помагат да развият и представят своите идеи. В рамките на два дни и половина те изследват проблема от всички гледни точки: търсят неговите корени, последиците за природата и хората и начина, по който бизнесът може да помогне. Най-добрите отбори получават възможността да прекарат една седмица, изпълнена с обучения. Колкото по-оригинални, ефективни и изпълними са те, толкова по-голям е шансът да бъдат отричени с голямата награда – стартово финансиране от 7000 лева, за първоначални тестове на тяхната бизнес идея и създаване на прототип.
 
Макар естеството на проблемите да изглежда много по-мащабно от ученическите възможности, отборите в Panda Labs не разочароват с решения. Най-интересните от тях включват:
  • Отбор SmartFood, които създадоха биоразградима опаковка за яйца, изработена от изхвърлени по Черноморието водорасли;
  • Отбор КафЕко, които превърнаха утайка от кафе в екологична алтернатива на дървата за огрев;
  • Отбор BioFoam, които успяха да съставят формула за пестицид, създаден изцяло от натурални съставки като коприва и чесън; 
  • Отбор Амазия, които разработиха система за озеленяване на фасади в градска среда, която намалява нуждата и разходите за климатизация.
Вдъхновено от Panda Labs, младежкото въображение роди още много други софтуерни, технологични и артистични решения като хляб от бира, електрификация на ретро автомобили, ремонтиране на пътища с преработена пластмаса, охлаждане на покривните пространства в градовете и т.н.
 
„Предизвикателството на Panda Labs привлича ученици и студенти от всички краища на България: от София през Пловдив, Варна и Бургас, до по-малките, но пълни с талант градове като Русе, Сандански, Велинград, Кюстендил и още над 30 населени места у нас. И най-важното е, че участието в програмата не приключва с последната презентация и оценката на журито. Наличието на стартов капитал и мрежа от хора, готови да отделят от времето си, за да насърчават и подкрепят участниците, означава че приключението в света на предприемачеството тепърва започва“, сподели Виктория Табакова, експерт „Младежка ангажираност и младежки политики“ във WWF.
 
Младите хора и справедливия преход
 
За да подпомогне борбата с климатичните промени, които оказват ежедневно влияние върху начина ни на живот, Panda labs проведе ексклузивен семестър посветен на бъдещето на енергията и развитието на въглищните райони у нас. Освен в България той се състоя  едновременно в още три Балкански страни – Северна Македония, Сърбия и Черна гора. Той провокира небивал интерес:
  • 766 ученици и студенти, живеещи във въгледобивните региони на четирите държави, взеха участие в поредица от обучения, хакатони, мрежови събития и международни срещи, в които обменяха добри практики и споделяха опит;
  • Те генерираха 55 идеи за преход от въглища към възобновяеми енергийни източници;
  • 150 активни млади хора бяха включени в конкретни дейности, свързани с изготвянето на политики за застъпничество на местно ниво.
 „Преходът към възобновяема и достъпна енергия вече е в ход и засяга особено силно въглищните региони на България. Този преход трябва да бъде справедлив – както за работниците във въглищната индустрия, така и за младите хора. Те заслужават шанс за достоен и щастлив живот, като подкрепят местната икономика и помогнат за възстановяването на щетите от въгледобива“, коментира Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF.
 
В България програмата получи сериозна подкрепа от над 15 партньорски организации и институции, включително и от община Перник – важен център на един от двата въгледобивни района у нас.

Голямата мисия на WWF е да спомогне за изграждането на бъдеще, в което хората живеят в хармония с природата и нейните обитатели.

Всеки може да стане част от каузата на WWF като се включи в кампанията „Подари природа. За нашето бъдеще“. Вижте как на wwf.bg/koleda.

Столична община вече го направи.

Кампанията се реализира с безвъзмездната медийна подкрепа на: НОВА, БНР, БНР-Благоевград, БНР-Бургас, БНР-Варна, БНР-Видин, Българска телеграфна агенция, ClubZ.bg, DarikNews.bg, Dir.bg, Gobio.bg, Netinfocompany.bg, Ohnamama.bg, OFFNews.bg, Podtepeto.com, Vesti.bg, Vbox7.com