Събарянето на незаконните строежи на Вълка в ДЛС Искър

08 Апр. 2024
335
Събаряне
  1. Феодализиране на държавните ловни стопанства

Феодализирането на държавните ловни стопанства започва още в началото на века, чрез отдаването им под наем на влиятелни бизнесмени, а след 2008 г. и чрез узаконяване на ловните концесии от тройната коалиция, и то с предимство за тогавашните наематели. За предрешеното завладяване на Държавно ловно стопанство от Румен Гайтански – Вълка чрез договор за съвместна дейност между Югозападно държавни предприятие (ЮЗДП) и фирмата му „Био Майнинг“ АД за първи път писаха преди 10 г. от в. Банкеръ. Фирмата му стана известна и покрай разследването на bird.bg за кредита й от Българската банка за развитие.

  1. Установяването на незаконните строежи в ДЛС Искър

На 07.08.2020 г. по сигнал на столичния общински съветник тогава Владислав Панев гръмва новината за незаконно строителство на огромна сграда в ловното стопанство до яз. Искър, като за нарушението единствено е уволнен директора на стопанството. Строежът е признат за незаконен от общината на 16.10.2020 г. От репортаж на bTV от 13.03.2021 г. става ясно, че незаконното строителство на ловния дом е продължило, докато общинските и горски власти или не бързат, или откровено прикриват незаконния строеж с твърдението за „авариен ремонт на стара работилница“, която обаче не е открита на сателитните снимки от преди 2020 г. На следващия ден, 14.03.2021 г., от нов репортаж на bTV става ясно, че истинската работилница е на съвсем друго място в рамките на ловното стопанство.
 

На 04.05.2021 г. Инициатива „Зелени закони“ публикува обстоен анализ за това как държавата и законите позволяват на ловни олигарси да преградят с ловни огради достъпа до 470 000 декара от българските гори и земи, вкл. над 40 000 дка в ДЛС Искър. На 17.05.2021 г. е публикувана и втора част на анализа, разкриващ как за последните 20 г. около 7 милиона декара земи и гори (6,4 % от площта на държавата) са предадени чрез ловни концесии в ръцете на около 170 фирми, сред които тези на братя Ангелови, Валентин Златев, Цоло Вутов, Цоцоркови, Румен Гайтански, Емил Димитров, Фуат Гювен, Тодор Батков, Делян Пеевски, Тихомир Трендафилов, Гриша Ганчев, Христо Ковачки, Гео Дундаров и други.

......Прочетете подробности в секция Случаи - > https://forthenature.org/valka-dls-iskar

  1. Събарянето на незаконните строежи в ДЛС Искър

След многократни запитвания от журналисти и експерти на „Зелени закони“, на 29.03.2024 г., т.е. чак година след съдебните решения, Столична община под ръководството на новия кмет Васил Терзиев предприе стъпки по събарянето на трите незаконни сгради в ДЛС Искър, като за целта е ангажирана общинската фирма „Софекострой“ и са заделени 2.4 млн. лева, които ще бъдат търсени в последствие от фирма „Био майнинг“ АД. На 01.04.2024 г., обаче, общината не е допусната до незаконния строеж поради саботаж от страна на ловното стопанство и МВР, като събарянето продължава чак на следващия ден (на 02.04.2024 г.) след щурм на общината в ловното стопанство.

  1. Отговорността за незаконните строежи в ДЛС Искър

Разследване на Биволъ от 02.04.2024 г. разкрива, обаче, че основна отговорност за саботажа в ДЛС Искър носи към този момент земеделският министър Кирил Вътев, който е назначил всички ключови ръководни кадри, имащи отношение към проблема – двамата зам-министри с ресор „Гори“ в Министерството на земеделието и храните (МЗХ), на ръководството на ЮЗДП, а те съответно на новото ръководство на ДЛС Искър. Оказва се, че министърът е отказал и прекратяването на ловната концесия за ДЛС Искър, която стои в основата на цялото беззаконие в стопанството. От репортаж на bTV от 07.04.2024 г. става ясно още, че саботажът на държавата се обяснява и с връзката между лицата, които посещават за лов ДЛС Искър и отговорните министри, като в последваща статия на Биволъ за едно от тези лица се сочи името „Дамян Кирилов Вътев“, което съвпада с името на сина на земеделския министър. Предполага се, че подобни зависимости могат също да стоят в основата на решението на Кирил Вътев да изостави ППДБ и противно на тяхната воля да се включи в проекто-служебния кабинет на Димитър Главчев.

......Прочетете подробности в секция Случаи - > https://forthenature.org/valka-dls-iskar

Изводи

Направения ретроспективен анализ на ролята и отговорността на различните институции показва, че:

  1. В случаи с висок корупционен риск институциите в България работят единствено в условията на висок медиен и обществен интерес.

  2. Събарянето на ловния дом и другите незаконни строежи в ДЛС Искър символизират усилията на десетки хора (горски, общински, съдии и журналисти) за събарянето на феодалния модел, по който се управлява не само ловното стопанство, но и цялата държава.

  3. Държавните ловни стопанства и феодалните им владения са инструмента, чрез който българските ловни феодали си уреждат бизнес, институционално и политическо влияние с цел увеличаване на икономическата и политическата си сила.

  4. Елиминиране корупционното влияние на ловните феодали и техния тотален контрол върху партиите и институциите ще е възможно единствено, ако със закон бъдат отменени или силно ограничени ловните концесии в ДЛС, което бе заложено в Концепцията за ловното стопанство от 2021 г. на Лесотехническия университет и в законопроект на ПП от 2022 г.

  5. Елиминиране влиянието на ловния концесионер в ДЛС Искър е въпрос само на политическа воля, тъй като допуснатите от него три незаконни строежа са съществено основание за прекратяване на ловната му концесия (т.нар. договор за съвместна дейност).