Слънчева енергия на покрива и силата на енергийните кооперативи показва изложбата “Енергия за хората“

Изложба

Фотографската изложба „Енергия за хората" откри в галерията на Резонатор на ул. „20 април" 13 (дъното на безистена, втори етаж) и ще остане там до 04 юли. На събитието присъстваха зам. министърът на труда и социалните политики Наталия Ефремова и Ивон Лемен от Friends Of the Earth - Europe, част от творческия екип зад идеята за изложбата. 

„Енергия за хората" включва 11 истории от цяла Европа, в които ще се запознаем с хора от Португалия, инициатори на енергиен кооператив с над 4400 активни члена, общност от Белгия, която търси решение за високите цени на енергията, семейство от най-големият въглищен регион в Полша, което обновява дома си с държавна програма и така намалява сметките си, активисти от Испания, които нареждат правото на енергия сред основните човешки права. 

В изложбата сме се опитали да покажем позитивни и овластяващи примери как усилията на семействата да излязат от капана на високите енергийни разходи и нездравословните условия на живот могат да дадат резултат. Ясно, е, че е нужна системна работа на всички нива, за да можем всички ние да бъдем овластени. Без детайлно разбиране на проблема от властимащите, правилно структурирана и навременна институционална подкрепа дълго време ще се въртим в един омагьосан кръг", казва Светослав Стойков от „За Земята".

Между изкуството и каузата за чиста и достъпна енергия, изложбата отправя послание за законови и организационни промени, които ще улеснят достъпа до програмите за обновяване на сгради и възобновяема енергия за възрастните хора, маргинализираните групи и хората в неравностойно положение. За тях в най-голяма степен е трудно да достигнат до достоверна и актуална информация, въпреки че проблемът е остър сред всички. „Партнирането между институции и неправителствени организации е ключово, за да може да достигне информацията до всички. Темата за енергийната бедност е нова, има и липса на достатъчно данни, което трябва да се преодолее, за да можем да говорим за решения с реален резултат.", казва зам. министър Ефремова. Тя отправи покана към „За Земята"  да покажат „Енергия за хората" и в Министерство на труда и социалната политика. 

Към изложбата са проявили интерес и няколко общини, които вярват, че позитивните примери ще вдъхновят повече хора да търсят информация за програмите за енергийна ефективност и сградно обновяване.

на снимката: от ляво надясно: Светослав Стойков от „За Земята", Наталия Ефремова, зам. министър на труда и социалните политики, Ивон Лемен от Friends Of the Earth;

Фотографска изложба „Енергия за хората"
Резонатор 
ул. „20 април" 13
Работно време: 10:00 - 18:00 
Уебсайт ТУК
Събитието във Фейсбук ТУК