Стотици отпразнуваха променящата се природа, която си струва да бъде съхранена, по време на “Природа фест”

02 Окт. 2023
174
Природа фест в Топлоцентрала

Стотици отпразнуваха променящата се природа, която си струва да бъде съхранена, по време на “Природа фест” в Топлоцентрала в София!

 


“Природа фест” беше място за среща с неправителствените организации - членки и приятели на Коалиция “За да остане природа в България”, които чрез игри, турове и изложби споделиха с посетителите любопитни факти за работата си, а по този начин и за дивата природа на България.


Около 50 отбора (семейства с малки деца, но и няколко групи тийнейджъри) обиколиха Южен парк 2 в търсене на съкровище - знание за птиците, насекомите и дърветата в парка, което пък им гарантира страхотно преживяване и подарък - възможността да си направят сами значка със символ по избор!


Огромен беше интересът и към построяването на къща за опрашители (неколониални пчели). След няколко часа чертане, рязане на дъски, бамбук и тухли под зоркия поглед на природолюбителя Александър Маринов, ентомолога Александър-Константин Йовчев и Росен Василев от Българска фондация Биоразнообразие, домът за опрашители беше завършен. Предстои той да бъде поставен в градска среда, за да научат още повече хора за съдбата на опрашителите и начините да им помогнем.
 


Три групи изследваха парка в търсене на птици, водени от експерти от Българското дружество за защита на птиците, а десетки чуха вдъхновените им разкази за кампанията “Земя под заКрила”.Почти през целия ден продължи изследването на Драгоманското блато и някои негови посетители, пренесени за малко в парка от Сдружение за дива природа БАЛКАНИ, както и експериментите с фотокапани, които привлякоха вниманието на младежката публика. Фондация “По-диви Родопи” спечелиха вниманието на най-малките  
посетители на природа фест с цветните си пъзели,
чрез които децата научиха за ценни видове,
за които фондацията се грижи. 

 

                                   Изложба представи мащабната работа по почистване
на българските планини на екологично сдружение
“За Земята” и инициативата им “ИзЧисти планини”.
Край макетите на хищни птици, с които се снимаха малки и големи,
Зелени Балкани разказваха за предизвикателствата пред опазването на тези ценни видове.
 Какво да правим и да не правим при среща с мечка пък споделиха от WWF България. 
За вековните дървета край нас, децата учиха докато сгъват оригами  
с помощта на Асоциация на парковете в България, а възрастните - с разходка
до “Славейковите дъбове” и дъба на Безеншек в Лозенец,
организирана от Фондация “ЕкоОбщност”.
От Българска фондация Биоразнообразие пък изпратиха посетителите с бурканчета морска сол с подправки, които участниците сами смесиха, както и с торби, пълни с “цветни бомби” - топчета пръст със семена на медоносни растения. 

Едно от най-чаканите събития на фестивала беше Есенната миграция на дрехи, по време на която много хора оставиха здрави, но нежелани вече дрехи и взеха такива, които им носят радост. Инициативата беше организирана от Българска фондация Биоразнообразие, сдружение За Земята и TexCycle, които пък се погрижиха за дрехите, останали непожелани след края на фестивала. 
По време на гражданския дебат с политици и експерти, 
организиран от Зелени закони пък, 60 души участваха
активно с въпроси, обмяна на опит и идеи за справяне
с предизвикателствата пред опазената околна среда. 
Природа фест завърши тържествено с церемонията по връчване на Годишните награди за биоразнообразие и климат на Българска фондация Биоразнообразие! 

                                                                                                                                                                                                                                                                           "Природа фест”  е част от проекта „Природата няма глас, тя има нас“, който цели да популяризира общите усилия на природозащитни организации, обединени в неправителствената Коалиция „За да остане природа в България“ за съхраняване на природното богатство на страната ни. Проектът „Природата няма глас, тя има нас“ се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ „Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.