Теренно обучение, посветено на магията на торфищата се проведе на Витоша

10 Юли 2023
311
Цяла поляна с Витошко лале (Trollius europaeus), познато още като Планински божур. Снимка - Елеонора Йосифова
Природолюбители, учени и експерти обмениха знания по време на теренно обучение "Магията на торфищата", организирано от Българска фондация Биоразнообразие по проект "Природата няма глас, тя има нас". 
Обучението се проведе на Витоша, а водач в малко познатия свят на торфените мъхове бе д-р Райна Начева от Института за биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Тя ни разказа и показа какво е торфище и как функционира то. Успяхме да наблюдаваме няколко вида торфни мъхове и научихме още за заплахите за опазването на тези ценни екосистеми.
Бонус бяха красивите витошки лалета, орхидеи и други растения, които срещнахме по пътя си!
Теренната практика бе естествено продължение на лекцията по темата, която д-р Начева изнесе по-рано през годината в Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". 

.
.
.
Лекцията и теренното обучение  са част от проект “Природата няма глас, тя има нас”, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ “Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
www.activecitizensfund.bg