БФБ събира градинари, биопроизводители и експерти за дискусионна среща в Сакар

Дискусионна среща
В последните години ставаме все по-чести свидетели на ефектите от климатичните промени - засушаване, бури, градушки, проливни дъждове, наводнения и др. 
Те се усещат особено силно в южните части на страната - в района на Сакар планина и това рефлектира както върху местните земеделци, фермери и винопроизводители, така и върху хората, които отглеждат в личните си градини много от нужните им пресни зеленчуци и плодове.
Практиките за пестене на вода обаче не са много популярни в малките домакинства. Същото важи и за методите за устойчива обработка на почвата и отглеждане на продукцията. А това води до високи сметки за вода, а и за торове и пестициди, до изтощаване и осоляване на почвата, поява на все повече супер плевели, замърсяване на водата с органични вещества от торенето и т.н.
В последната година, от Българска фондация Биоразнообразие концентрирахме усилията си в района във възстановяване на чешми, микро влажни зони и споделянето на добри практики за пестене на вода (вижте повече за работата ни тук - и 2 ).
Така през месец май 2023-та година, заедно с доброволци от цялата страна, успяхме да изградим системи за капково напояване на три домакинства в сакарското село Орешник, които посрещнаха летните жеги по-уверени в продукцията, на която разчитат.
Сега се връщаме в Орешник заедно с агроклиматолога Надежда Шопова, ландшафтния архитект Росен Леков и експерта от Фондация за биологично земеделие Bioselena Тенчо Христов, за да провокираме интереса на местните производители към устойчивото и биологично земеделие. 

“Земеделие в променящия се климат: напояване и грижа за почвата”

Дискусионната среща, ще се проведе на 16 март в  читалище "Екзарх Антим І-1936" в село Орешник (Тополовград) между 9:30 и 12:30 часа. По време на нея ще говорим за предимствата на биологичното земеделие, а Тенчо Христов, ще сподели практически съвети за лесното му прилагане. Ще представим наръчник за изграждане на системи за капково напояване, ще обсъдим и това как променящия се климат влияе върху сортовете грозде и винопроизводството - традиционно за региона. 

За желаещите да продължим разговорите под топлото сакарско слънце, сме предвидили и разходка с пикник до една от възстановените чешми край селото. 

Срещата е част от проекта “Вода за живот”, който предлага мерки в подкрепа на достъпа до вода на общности, уязвими от климатичните промени и се осъществява с финансовата помощ на Фонд за честно и устойчиво бъдеще (EU Staff Fund for a Fair and Sustainable Future).