Приветстваме ветото на президента върху промените в Закона за насърчаване на инвестициите

29 Апр. 2024
578
Президентът издаде указ, с който връща ЗНИ за повторно обсъждане

Eдна седмица след изпратения от Коалиция „За да остане природа“ призив за президентско вето върху лобистките поправки в Закона за насърчаване на инвестициите (ЗНИ), днес президентът Румен Радев издаде указ, с който по силата на чл. 101 от Конституцията върна закона за повторно обсъждане в Народното събрание (НС). 

Мотивите в президентското вето са изключително силни и напълно отразяват представените аргументи в гражданските писма и петиции срещу приетите преди седмица от ГЕРБ, ДПС и ИТН незаконни поправки в ЗНИ, с които бяха променени и още три други закона - Закона за опазване на околната среда (ЗООС), Закона за устройство на територията (ЗУТ) и Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Въпросните промени имат за цел осигуряване на “бърза писта” за най-опасните за хората и природата и с най-голям корупционен риск инвестиционни проекти в държавата (вкл. магистрали, АЕЦ, ТЕЦ, заводи и депа за отпадъци, кариери, газопроводи и т.н.), но не чрез увеличаване капацитета на държавните институции, а чрез елиминиране на екологичните и устройствени процедури по ЗООС и ЗУТ, както и чрез незаконна държавна помощ за инвеститорите. Скритата цел е по-бързото и безпроблемно усвояване на бюджетните и евро-средствата за тези проекти от приближени на партиите фирми. Самите поправки бяха прокарани чрез невиждано бързо и незаконно изменение между първо и второ четене на Закона за насърчаване на инвестициите, без да бъдат обсъдени в ресорните комисии в НС и с ресорните министерства, включително чрез извънредно заседание късната петъчна вечер на 19 април, със само 96 гласа "за".

Сега, след като президентът уважи гражданския призив за вето, единственият риск спорните поправки в ЗНИ да бъдат прегласувани е, ако законът бъде включен за ново обсъждане в утрешното или в друго извънредно заседание на това НС до закриването му след изборите. Но дори в този случай ветото на Радев е сериозен удар срещу внесените през задната врата поправки в ЗНИ на ГЕРБ и ДПС, защото съгласно чл. 101, ал. 2 от Конституцията върнатият за прегласуване закон може да бъде приет повторно само с мнозинство от поне 121 гласа. Тъй като ГЕРБ, ДПС и ИТН имат само 116 депутата, това означава, че ако ППДБ, БСП, Възраждане и независимите депутати единодушно подкрепят президентското вето, незаконните поправки ще пропаднат напълно! 

Както се сочи и в президентското вето, единственият начин ЗНИ, ЗООС, ЗУТ и ЗЕВИ да бъдат променени законосъобразно е чрез внасянето на въпросните депутатски предложения по регламентирания в Правилника на НС ред – чрез отделен законопроект, който да бъде подложен като всички други законопроекти на обществено обсъждане, съгласуване с институциите, разглеждане от компетентните комисии в НС, както и чрез гласуване на първо и второ четене.

Президентското вето защитава икономиката и финансовия интерес на държавата, защото с връщането на ЗНИ за ново обсъждане и прегласуване се избягва риска от нова наказателна процедура от страна на Европейската комисия за нарушаване на редица регламенти и директиви, както и от спиране на европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост за всички национални проекти, които незаконните промени засягат. 

Подробности за най-съществените нарушения на европейските правила и принципите на правовата държава, които се допускаха с приемането на спорните промени от НС, вижте в позицията на Коалиция “За да остане природа в България”.

Подкрепа за президентсткото вето
123.98 KB (pdf) Свали