Пластмасата и морето: Ваканция под микроскоп

18 Юли 2023
245
Пластмасата и морето: Ваканция под микроскоп

В 21 век, пластмасата е навсякъде около нас - в компютрите и телефоните ни, в автомобила, дрехите, обувките ни. Не можем да си представим съвременния начин на живот без този материал. Но сме наясно и с огромната вреда от неправилната му употреба.


По информация на LessPlastic Bulgaria само през 2018-та година, в света са произведени 454 300 000 тона пластмаса. Близо 36% се падат на опаковки, което означава над 160 000 000 тона продукта, чието предназначение е да бъдат изхвърлени.  Огромна част от опаковките не се рециклират, а попадат в депа за отпадъци, а често и директно в природата. 

В същото време, изследвания сочат, че Черно море е един от най-замърсените с пластмаса водни басейни. Проучване от 2017-та1 показва, че само река Дунав събира и след това изпуска в морето между 530 и 1500 тона пластмаса годишно.  Когато това се допълни от другите реки, които се вливат в Черно море, от отпадъците по плажовете и тези, попаднали в морето вследствие на природни бедствия, количеството пластмаса става плашещо. Освен това, за разлика от естествените материали и противно на популярните схващания (като идеята, че една пластмасова торбичка се разгражда за 10 години), пластмасата е вечна. Тя просто се превръща в микропластмаса, която учените вече намират в храната, водата, дори и в кръвта ни. 

Но проблемът със замърсяването с пластмаса може да се реши, ако всички хора осъзнаем силата на собствените си избори и гласуваме с парите си за продуктите, компаниите и отношението към природата, които ние одобряваме. 

Това е и идеята зад събитието “Пластмасата и морето”, организирано от Коалиция “За да остане природа в България”, което ще се проведе на 20-ти юли в симБиотично в Бургас!

Никола Бобчев, изследовател от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН и автор на блога LessPlastic Bulgaria ще ни разкаже за най-често срещаните отпадъци в Черно море и по нашите плажове.
Ще си поговорим за митовете около разграждането на пластмасата, ще наблюдаваме микропластмаса със специален микроскоп, ще научим как се образува тя, къде се среща и каква заплаха представлява за хората и дивите животни. 

Ще получим и ценни съвети как можем да ограничим
използването на пластмаса за еднократна употреба в
ежедневието си и така да подарим на себе си и
децата си чиста околна среда.

 Началото е в 18:30 часа.
Входът е свободен! 

Събитието е част от проект “Природата няма глас, тя има нас”, който се изпълнява от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство със СНЦ “Зелени Балкани” и с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по Фонд Активни граждани България в рамките на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.  
www.activecitizensfund.bg